Valged viinamarjad arenesid enam kui 3000 aastat tagasi punastest viinamarjadest puhta juhuse tõttu…
Valged viinamarjad, millest tehakse veine nagu chardonnay, riesling ja sauvignon blanc, arenesid enam kui 3000 aastat tagasi punastest viinamarjadest puhta juhuse tõttu, tuvastasid Austraalia teadlased.
Adelaide firma CSIRO Plant Industry teadlased uurisid viinamarjaliigi Vitis vinifera geneetilist põlvnemist. Selle liigi erinevatest sortidest valmistatakse peaaegu kõik tänapäeval müüdavad valged ja ka paljud punased veinid. Juba enne oli teada, et valged viinamarjad on arenenud punastest, kuid puudus selgus, millal ja kuidas see juhtus.
Austraalia teadlased tuvastasid, et viinamarjade kesta värvus sõltub vaid kahest geenist, mis reguleerivad aine nimega antotsüaniin tootmist taimes. Just see aine värvib viinamarjad punaseks ning kumbki geenidest võib antotsüaniini tootmise otsustada iseseisvalt.
Valgetel viinamarjadel on mõlemad geenid aga muteerunud, nii et antotsüaniini tootmise alustamise võimalused on välistatud. «Mõlema geeni muteerumine oli õnnelik kokkusattumus kõigi valge veini sõprade jaoks kogu maailmas,» ütles uurimisrühma juht Mandy Walker ABC Science Online teatel.
Mutatsioon võis säilida tänu viinamäepidajatele, kes veidra värvusega marju tähele panid, neist veini valmistada proovisid ning valge veini võlud avastasid.
Allikas: tarbija24.ee