Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet tunnustas parimat Matsalu loodusväärtustega seotud filmi (2020-09-18 08:22:25)


Kaader Jan Hafti filmist "The Meadow"


Igal aastal annab Keskkonnaamet Matsalu loodusfilmide festivalil eriauhinna filmile, mis kajastab Matsalu rahvuspargi kaitse-eesmärkidega seotud teemasid. 2020. aastal valiti eriauhinna vääriliseks Saksamaal valminud film "The Meadow" (ee "Niit"), mille autor on Jan Haft.

"Õitsevad niidud on koduks lugematule arvule liikidele, kelle vahel on sajandite jooksul kujunenud hämmastavad sidemed. Niidukooslused on imekaunid ja elurikkad, kuid haprad ja tundlikud tänapäevase turumajanduse ning mehhaniseeritud põllumajanduse tingimustes," sõnas Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõunik Kaja Lotman.

Saksamaal on vähe säilinud pärandmaastikke, kus aeg, inimkäte töö ja elurikkus on sajandeid koos eksisteerinud. Jan Hafti film toob hästi välja niiduelustiku tihedad seosed, aga ka mõned ohud. Filmis on kasutatud huvitavaid tehnilisi võtteid, mis toovad niitude makrotasandi vaatajale väga lähedale.

Ka Eestis tuleb pärandniitude säilitamise nimel palju pingutada. Looduskaitsjate igapäevatöö on leida parimad lahendused, et säiliks nii niiduelustik kui ka traditsiooniline elulaad ja põllumajandus. Eestis säilitatakse põliseid kooslusi ja kultuuripärandit muu hulgas kuues rahvuspargis.

2020. aasta kevadel valmisid looduskaitse 110. sünnipäeva tähistamiseks lühifilmid, mis tutvustavad Eestimaa rahvusparkide väärtusi. Keskkonnaameti peadirektor Riho Kuppart tunnustas Matsalu loodusfilmide festivalil andekat lühifilmide autorit Ants Tammikut. "Sageli näitavad loodusfilmid eeskätt looduse omaette toimimist. Ants Tammiku filmide kaudu võib aga imetleda looduse ja inimeste harmoonilist koosolemist. Filme on tehtud hingega ja neid on nauditav vaadata," ütles Riho Kuppart. Keskkonnaameti peadirektori sõnul on igaühel oluline teadvustada, et looduse osana tuleb inimestel loodusest lugu pidada ja sellega tasakaalukalt ümber käia.

Matsalu loodusfilmide festival toimub Lihulas juba 18. korda. Festivali peaauhinna ja teiste tunnustuste saajad kuulutatakse välja laupäeval, 19. septembril. Festivali järel näidatakse filme üle Eesti. Rohkem teavet festivali kohta leiab aadressilt www.matsalufilm.ee.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.