Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Ülikool tõestab end maailma tippülikoolide seas (2020-09-04 08:34:44)


Maailma mainekaimaks peetavat ülikoolide edetabelit koostav Briti ajakiri Times Higher Education (THE) avalikustas eile parimate ülikoolide värske pingerea. Esimest korda on Tartu Ülikool selles 300 parima hulgas (vahemikus 251-300).


THE tänavune edetabel on seniavaldatuist arvukaim, hõlmates 1527 ülikooli maailma 93 riigist ja piirkonnast. Esikohta hoiab juba viiendat aastat järjest Oxfordi Ülikool, teisel kohal on Stanfordi Ülikool ja kolmandal Harvardi Ülikool. Esikümnes on lisaks kahele Briti ülikoolile kaheksa Ameerika Ühendriikide ülikooli. Esimese kahekümne hulka on jõudnud esimest korda Aasia ülikool - selleks on Hiinas asuv Tsinghua Ülikool, mis paikneb 20. kohal. Esisajas on esindatud 18 riigi ülikoolid.

TÜ partnerülikoolidest on kõrgeimal kohal Toronto Ülikool (18.), Helsingi Ülikool (98.) ja Uppsala Ülikool (111.). Lisaks TÜ-le on tabelisse jõudnud veel kaks Eesti ülikooli: Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna Ülikool, mis mõlemad paiknevad 801-1000 hulgas.

"Meie teaduse püsivalt kõrget kvaliteeti kinnitas sel aastal ka QS World University Rankings edetabel, kus Tartu Ülikool tõusis samuti kõigi aegade kõrgeimale, 285. kohale," rääkis rektor Toomas Asser.

Juunikuus värsket QS edetabelikohta hinnates rõhutas TÜ teadusprorektor Kristjan Vassil, et ülikooli järgmise perioodi arengukava juhtmõte on liikuda maailma saja parima ülikooli suunas ja praegu edeneb TÜ rahvusvahelistes võrdlustes keskmiselt 20 koha võrra aastas. "Sellise kasvutempo hoidmine näitab, et oleme saavutanud suurepärase rahvusvahelise nähtavuse, tegemata samal ajal järeleandmisi rahvusülikooli mitmekülgse rolli täitmisel - eestikeelse teaduse, kõrghariduse ja kultuuri arendamisel ning oma riigile ja ühiskonnale valitsemiseks tõenduspõhise toe pakkumisel," kommenteeris Vassil.

Rektor Toomas Asseri sõnul sobib teadusprorektori tõdemusega kokku võtta ka THE edetabelis tõusmise tagamaad. "Muidugi kinnitab kõrge edetabelikoht Tartu Ülikooli akadeemilise kogukonna väga head taset ja meie seatud eesmärkide asjakohasust. See, et Eesti rahvusülikooli teadustöö ja kõrgharidus on maailma tippülikoolidega võrreldaval tasemel, on ju väärtus kogu Eesti jaoks," rõhutas Asser.

Läbi aastate on TÜ trumbiks olnud publikatsioonide viidatavus (viitamiste arv artikli kohta), mis on THE edetabelis tähtis tulemusnäitaja (osakaal 30% üldhindest). Värskes edetabelis kuulub TÜ-le selle näitaja arvestuses maailma ülikoolide seas 164. koht (mullu 216.).

Alates 2004. aastast avaldatavas edetabelis kõrvutatakse maailma teadusülikoole kõigi peamiste tegevusalade alusel. Pingerida koostades võtab THE arvesse 13 tulemusnäitajat, mis on koondatud viide rühma: õpikeskkond (30% üldhindest), teadus (30%), teadustulemuste mõjukus (30%), tulu ettevõtetega sõlmitud lepingutest (2,5%) ja rahvusvahelisus (7,5%).

Edetabeli koostamise metoodikaga on võimalik lähemalt tutvuda THE kodulehel.

Allikas: Tartu Ülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.