Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Neli Eesti toidutoodet tähistavad portselanpulma Pääsukesemärgiga (2020-08-28 08:24:36)

Esimesed Pääsukesemärgid anti välja 2000. aasta sügisel. Saidafarmi rosinakohupiim, looduslik mineraalvesi Värska Originaal, Olivia rapsiõli ja Kihnu Kala Tallinna kilud on viimased 20 aastat järjepidevalt kandnud Pääsukesemärki, mille tähistamiseks andis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda 27.08.2020 tunnustamisüritusel nendele neljale tootele portselanist Pääsukesemärgid.

"Tähistame täna Pääsukesemärgi 20. aastapäeva, mille puhul on põhjust tunnustada ja tänada paljusid Eesti toidutootjaid ja inimesi, kes on aidanud kaasa Eesti tuntuima toidumärgise Pääsukesemärgi eduloole. Eesti toidutoodete kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitaval Pääsukesemärgil on oluline tähendus nii Eesti põllumeeste, toidutööstuste kui tarbijate jaoks," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar.

Lindsaare sõnul on neli Eesti toiduainet uhkusega Pääsukesemärki kandnud juba 20 aastat esimesest konkursist alates, neid valmistatakse jätkuvalt kodumaisest põhitoorainest ja nende kvaliteet on püsinud stabiilselt hea. "Abieluga paralleeli tõmmates võib öelda, et nende toidutoodete ja Pääsukesemärgi harmooniline kooselu on jõudnud portselanpulmadeni, mille tähistamiseks annamegi neljale Eesti toidutootjale sümboolse portselanist tänumärgi," selgitas Lindsaar.

Saku mõisas toimuval Pääsukesemärgi tunnustamisüritusel tänati inimesi ja ettevõtteid, kes on läbi ajaloo Pääsukesemärgi eduloole kaasa aidanud. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu otsustas eile Pääsukesemärgi 20. aastapäeva puhul nimetada Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja auliikmeks märgi sünni juures olnud toonase põllumajandusministri Ivari Padari, kes on viimase 20 aasta jooksul andnud suure panuse nii Pääsukesemärgi loomisesse kui koja arengusse. Erinevates rollides Põllumajandus- ja Maaeluministeeriumis, Euroopa Parlamendis ning Riigikogus on Padar olnud tänuväärseks koostööpartneriks Eesti põllumeestele ja toidutootjatele paljudes olulistes sektori arengut mõjutavates teemades.

Taust:

Sellel nädalal tähistatakse Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt välja antava pääsukesemärgi 20. aastapäeva. Esimesed Eesti rahvuslinnuga pääsukesemärgid anti välja 18. oktoobril 2000. aastal. Aastatega on Pääsukesemärk tõusnud Eesti kõige tuntumaks toidumärgiseks, mida teab umbes 90% Eesti elanikest.

Põllumajanduskoja kvaliteedisüsteemis osaleb hetkel 68 Eesti toidutootjat. Pääsukesemärki kannab praegu kokku 285 toodet, aga läbi 20-aastase ajaloo on märgikandjaid olnud paar tuhat. Mitmed 20 aastat tagasi Pääsukesemärgi saanud tooted kannavad seda praeguseni. Praegu on kõige rohkem Pääsukesemärgiga tooteid Eesti Pagari, Marjamaa Talu, Farmi Piimatööstuse ja Saaremaa Piimatööstuse tootevalikus.

Viimased 20 aastat on toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitavat Pääsukesemärki antud tootele, mis on valmistatud eestimaisest põhitoorainest ning mis on läbinud edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti ettevõtted. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse dokumentide põhjal ja jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal.

Tänavu sai Pääsukesemärk 20. sünnipäevaks värskema kujunduse ja uue tunnuslause Tunnustatud Eesti Toit. Uuenduskuuri läbinud Pääsukesemärk annab võimaluse märgisel rõhutada, et tegemist on Eesti lihast, piimast, teraviljast või muust kodumaisest toorainest valmistatud toidutootega.



Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.