Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Piparmünt paneb karvakasvu kinni (2007-03-01 07:45:14)

 

Kui siiani on liigsete kehakarvade kasvuga maadelnud naised otsinud abi hormoontablettidest, siis teadlaste uus avastus võib selles osas maailma muuta.

Nii kummaline kui see ka ei tundu, vahetab liigse meessuguhormooni alla surumiseks mõeldud tabletid välja lihtlabane piparmünditee.

Vastavasisulise avastusega marssisid umbes nädalakese tagasi avalikkuse ette briti teadlased. Olgugi et tulemust välja hüüdes oldi uuritud vaid 21 katseisikut vanuses 18–40, näitas väikese grupi peal läbi viidud eksperiment üllatavaid tulemusi. Juues kaks tassi päevas ja niimoodi viis päeva järjest piparmündi lehtedest keedetud teed, alanes katsegrupis osalenud naisterahvaste meessuguhormooni hulk veres 29%. Hämmastav on sealjuures asjaolu, et teepausid mõjusid soovimatute kehakarvade levikule pärssivalt, samal ajal aga andsid juuste kasvamisele hoogu juurde.

Uurimuseks andis teadusringkondadele tõuke regulaarselt piparmünditeed tarvitanud meessoo esindajate tähelepanekud libiido kahanemisest. Nii otsustati uurida, kuidas piparmünditee regulaarne tarvitamine õrnema soo esindajatele võiks mõjuda. Naistel, kes on mures liigsete kehakarvade vohamisega soovimatutes kehapiirkondades, nagu näiteks kõhul ja näol, soovitavad spetsialistid juua kaks tassi piparmünditeed päevas.

Laialdane probleem

Väidetavalt maadlevad hormonaalse tasakaalu häiretest tingitud soovimatu karvakasvuga 5–10% sünnitusealistest naistest. Siiani on meditsiiniringkondades eelmainitud murede leevendamiseks soovitatud hormoontablette, mis pidurdavad liigse meessuguhormooni, testosterooni, tekkimist. “Nüüdsest saab looduslik alternatiiv varemalt kasutuses olevad hormoonravimid õnneks välja vahetada,” kommenteeris asja uurinud Türgi endokrinoloog Mehmet Tamer Suurbritannia väljaandele The Guardian.

Siiski on ka teistmoodi arvajaid. Suurbritannias tegutseva Bradfordi ülikooli hormoone ja karvakasvu puudutavate teemade eksperdi Valerie Randalli sõnul on paljude naiste jaoks soovimatu karvakasv küll tõsine probleem, kuid miinuspooleks pidas ekspert siiski vähest teavet – seda, kas ning kui vähe või palju piparmündi lehtedes tõepoolest meessuguhormooni vähendavat ainet leidub.

 

Allikas: Eesti Päevaleht 28.02.2007, Kerli Nõu.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.