Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vitamiinipreparaadid võivad lühendada eluiga (2007-02-28 16:45:56)

 

Kõige tervislikum on süüa tasakaalustatud toitu, mitte otsida abi toidulisanditest…

Teatud toidulisandite tarbimine võib teadlaste sõnul mõjuda negatiivselt inimese elueale.

Miljonid inimesed üle maailma tarbivad igapäevaselt toidulisandeid-antioksüdante nagu vitamiin A ja E, beetakaroteen jt, kirjutab BBC.

Vaadeldes varasemaid uuringuid, leidsid Kopenhageni ülikooli teadlased, et sellised toidulisandid suurendavad, mitte ei alanda, varajase surma riski.

Toitumisekspertide sõnul näitas uuring, et kõige tervislikum on süüa tasakaalustatud toitu, mitte otsida abi toidulisanditest.

Kuigi vitamiinipreparaadid on olnud aastakümnete jooksul populaarsed, jäävad nende otsesed positiivsed mõjud vaatamata ulatuslikele uuringutele siiski ebaselgeks.

Mõned teooriad väidavad, et vitamiinid ja toidulisandid aitavad ennetada nn oksüdatiivset stressi, mida põhjustavad vabad radikaalid. Oksüdatiivset stressi aga seostatakse omakorda vähi ja südamehaiguste tekkega.

Kopenhageni ülikooli meeskond vaatles 68 erineva kliinilise uuringu andmeid, mis käsitlesid vitamiini A, E ja C ning beetakaroteeni ja seleeniumi mõju.

Uuringute koondtulemused näitasid, et antioksüdatiivsete toidulisandite võtmine ei suurendanud ega vähendanud varajase surma riski. Kuid siis, kui teadlased jätsid välja 21 uuringut, mis võisid anda kallutatud tulemusi, muutus pilt suuresti.

Kui surma risk püsis muutumatuna seleeniumi ja vitamiin C kasutajate seas, siis kõigi ülejäänud kolme toidulisandi tarvitajate puhul märgati statistiliselt oluliselt suurenenud riski.

Beetakaroteen põhjustas riski suurenemist ligi 7 protsendi võrra, vitamiin E 4 protsendi võrra ja vitamiin A 16 protsendi võrra.

Teadlaste arvates võib vabade radikaalide «välja lülitamine» häirida organismi loomulikku kaitsemehhanismi.


Allikas: www.postimees.ee 28.02.2007


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.