Pühapäev, 2. august 2020
Haljala vallas asub Mäehansu talu on lamba- ja kitsekasvatuse talu, kus näha saab toredaid tegelasi. Seal kasvatatkse Eestis ainulaadseid angoora kitsi, kes kasvatavad endale selga suure mohäärvillast kasuka.
Pühapäev 2. augustil toimub talu vastvalminud kitslas suure uue hoone sisseõnnistamispidu. Kõik on uus, suur ja läikiv. Kitse sõrg pole siledat betoonpõrandat veel puudutanud, veel on närimata seinad ning lõhkumata uksepiidad. Avarasse ruumi on loomasulgude asemel sisse toodud linadega kaetud lauad, seintel ripuvad heinte asemel Mari-Ann Remmeli maalid, lüpsiruumis müriseb lüpsimasina asemel mikser ja huugab pliit.
Vaid sel päeval kogu ajaloos saab toimuma pop-up restoran KITSENDUS, kus kõik on kitsest. Menüüs on vaid kitseliha ja kitsejuust, etendus on kitsest, muusikat teevad saksofoniga kitsekarjused Moonaküla Muusikaakadeemiast Peep Pihlak ja Johannes Pihlak. Sissejuhatava programmina on väike jalutuskäik kitsekoplisse, kus kitsemammid esitlevad end heast ja paremast küljest. Angoorad lehvitavad oma mohäärilokke ja eesti kitsed näitavad, milline on üks korralik udar.
Avatud on baar. Restorani köögis toimetavad noored kokad Triin ja Martin. Menüü on rikkalik. Külmlaual on toorjuustukreem rukkileivakrõpsul, maksapasteedi amps, kitsejuustu-peedisalat, lihavalik, juustuvalik erinevatelt Eesti kitsefarmidelt, kitsepiimavõi serveerituna kohalike käsitööleibadega. Praeks on muidugi küpsetatud kitseliha. Suvise kitsetalle liha on õrn ja hõrk, korralikult ahjust läbi, natuke soola ja pipart peale ning hea ta ongi. Kokad sellega ei lepi, roogi on mitmeid. Võrdluseks kitsele laiendatakse menüüd kindlasti ka ühe lambakintsuga. Lisaks grillitud maks ja ribi, kebab, kotletid, mida kõike.
Neile, kes liha ei armasta, on pakkuda soojaks roaks praetud kitsejuustu, ikka rohke sooja köögiviljavalikuga ning eripäraste kastmetega. Kastmes on jällegi kasutatud kitsepiima ja kitsepiimast toorjuustu. Kartulipüree valmistamisel kasutatakse just selleks otstarbeks säilitatud kitse ternespiima. Seekord ei pea seltskond erinevate roogade maitsmiseks igaüks erinevat rooga tellima ning pärast kahvliga naabri taldrikus õngitsema. Road on serveeritud liudadel, kust igaüks saab endale meelepärast ette tõsta. Desserdiks pakutakse kitsepiimast toorjuustu kooki.
Kergema valiku eelistajatele on pakkuda kitsepiimajäätist ja vana head klassikat : piimakokteili maasikatega.Kergeks joogiks pakutakse kitsede lemmiku angervaksa õisikutest valmistatud morssi, kangemad joogid saab igaüks osta endale baarist.Need külalised, kes tulevad kohale vaid Mäehansu kitsjuustuküpsiste pärast, ei pea ka pettuma. Õhtumuusikat saab nautida veini kõrvale juustu ja küpsiseid näkitsedes. Roogade vahele sirutame jalga ning naudime etendust "Kitsemuru" Margus Punase esituses.
Mäehansu on ka metsatalu. Soovijad saavad peremehe juhatusel läbida kilomeetrise metsaraja "Kuidas mets kasvab", kus on näha tehtud tööd talumetsas aastakümnete jooksul.
Buss väljub Rahvusraamatukogu eest kell 16.00. Tagasi Tallinnas kell 22.30.
Sõidu hind koos kontserti, ekskursiooni ja õhtusöögiga peolauas 35 eurot.
Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik täpne nimeline registreerimine Info telefonil 5647 6297. Saadame kinnituse ja arve.
Allikas: Looduse Omnibussi teade