Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aadressiandmete süsteemi teenused tehakse kaasaegsemaks (2020-07-14 09:20:34)


Maa-amet sai Euroopa Liidu tõukefondidest aadressiandmete süsteemi (ADS) teenuste arendamiseks ligi pool miljonit eurot. Esmajärjekorras arendatakse rahva ja eluruumide loenduseks vajalikke teenuseid, samuti muudetakse olemasolevaid teenuseid töökindlamaks ning lisatakse neisse uusi andmeid. Arendus valmib hiljemalt 2022. aasta alguses.

Aadressiandmete osakonna juhataja Mall Leht tõdes, et esmajärjekorras arendatakse aadressiandmete süsteemis 2021. aastarahva ja eluruumide loenduseks vajalikke teenuseid. "Aadressiandmete süsteemis registreeritakse kõikide maaüksuste, hoonete ja korterite aadressid, mis on rahva ja eluruumide loenduse alus. See on oluline, et aadress on igas andmekogus ühesugune ja aadressi andmed on kvaliteetsed." Leht lisas, et arendamise tulemusel tagatakse, et loendusega hõlmatud registrites (nt rahvastikuregister, kinnistusraamat jne) on andmed omavahel seostatud. "Kvaliteetsed ja õigesti seostatud aadressiandmed on registripõhise rahvaloenduse eeldus," tõi ta välja.

Leht märkis, et kõik aadressiandmete süsteemi teenuste arendused tehakse laiemat ühiskondlikku kasu silmas pidades. "Arenduse tulemusel saavad süsteemi teenused töökindlamaks. Nii näiteks viiakse integreeritav aadressiotsing ehk In-ADS üle konteinertehnoloogiale. See tähendab, et iga suurklient saab In-ADS-i enda juures ise majutada ega pea enam sõltuma interneti kiirusest ega teiste tarbijate päringukoormusest. Kui Maksu- ja tolliametis on aktiivne tuludeklaratsioonide esitamise aeg, siis saavad samal ajal ka ID-kaardi taotlejad oma toimingud tehtud. Mõlema teenuse puhul kasutatakse aadressipäringuid," selgitas ta.

Süsteemi arenduse käigus lisatakse aadressiandmete teenustesse uusi andmeid, näiteks korterite sissepääsukorrused, seoseinfo teiste registritegaja huviobjektide info (nt kohanimed - Reiu jõgi).

In-ADS-i ja geokodeerija teenus saavad uue mobiilisõbraliku näo. Vormidele lisatakse vene keele valik.

Lisateave ADS-i ja teenuste kohta

§ aadressiandmete käsiraamat
http://ads.maaamet.ee/

§ maa-ameti geoportaal
https://geoportaal.maaamet.ee/est/

§ integreeritava aadressi kiirotsing http://inaadress.maaamet.ee/inaadress/

Aadressiandmete süsteemis (ADS) kogutakse ja töödeldakse aadressiandmeid. Ametlike aadressiandmete täpsuse ja nõuetele vastavuse eest vastutavad kohalikud omavalitsused. Lisaks ametlikele aadressiandmetele on ADS-is ka posti sihtnumbrid (määrab Omniva), samuti mitteametlikud aadresside ja aadressiobektidega seotud andmed, sh mitteametlikud asumid, linnaosad ja kvartalid ning üldkasutatavad hoonete nimetused (näiteks Ülemiste keskus, Linnahall jne).

ADS-i ülesanne on tagada aadresside ühetaoline määramine ja kasutamine. Oluline on aadresside kvaliteet - aadressid peavad vastama ühtsetele reeglitele. Näiteks peavad maaüksuste ja hoonete aadressid olema omavahel kooskõlas ja ühe muutmine peab üldjuhul kaasa tooma ka teise muutmise.Kui omavalitsus on näiteks hoonele aadressi määranud või seda muutnud, siis peab see teave jõudma ADS-i kaudu kõikide registriteni automaatselt. Tugisüsteemina tagab ADS, et kõik aadressiandmed koos muudatustega on kõigile ühest kohast kättesaadavad.

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.