Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Lehemesi sisaldab suurel määral antioksüdante (2007-02-25 08:09:01)

 

Kõige rohkem inimorganismile kasulikke aineid leidus tumepruuni värvi lehemees…

Hispaania teadlaste sõnul leidub mesilaste poolt loomse või taimse päritoluga eritistest toodetud mees rohkem kasulikke ühendeid, sealhulgas ka antioksüdante, kui tavalises mees.

 

Madridi taimekasvatusinstituudi teaduritemeeskond eesotsas Rosa Ana Pereziga uurisid 36 erinevat sorti Hispaanias toodetud mett ja avastasid, et kõige rohkem inimorganismile kasulikke aineid leidus tumepruuni värvi lehemees, kirjutab Sciencedaily.com.

 

Teadlased analüüsisid kahe erinevasse gruppi kuuluvaid meesorte – tavalist mett, mida mesilased toodavad õienektarist ja lehemett, mida mesilased toodavad loomse või taimse päritoluga eritistest.

 

Perez selgitas, et lehemees sisaldub kõige suurem hulk inimorganismile kasulikke tõkestina toimivaid ühendeid antioksüdante.

«Inimesed ei peaks meie uurimise põhjal hakkama rohkem mett, sealhulgas ka lehemett sööma. On veel mitmeid teisi antioksüdantide rikkaid toiduaineid nagu puu- ja juurviljad, oliivõli, vein,» selgitas uurija.

 

Perez lisas, et kuigi mesi on tervisele kasulik, sisaldab see suurel hulgal süsivesikuid ja koosneb 80 protsendi ulatuses suhkrust.

«Mett tuleb tarbida mõõdukalt ja seda teiste toiduainetega tasakaalustada,» lisas teadlane.

 

Antioksüdant on ühend, mis juba väga madalas kontsentratsioonis suudab takistada või likvideerida vabade radikaalide toimet.

 

Antioksüdandid käituvad nagu «raipesööjad», takistades rakkude ja kudede kahjustumist, mille tulemiks võib olla rakuline kahjustus või haigus. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid.

 

Allikas: www.tarbija24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.