Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Alates kolmapäevast saab taotleda vähipüügiluba (2020-06-30 08:50:46)


Püük vähimõrraga. Foto autor: Aimar Rakko


Kolmapäeval, 1. juulil kell 9.00 algab vähipüügitaotluste vastuvõtt pilet.ee veebikeskkonnas ning Keskkonnaameti Tartu ja Kuressaare kontoris.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko sõnul on 2020. aastal vähipüügilube enamikes maakondades saada piirarvuvabalt. "Erandiks on Pangodi järv Tartumaal ja kogu Saaremaa. Nendesse püügipiirkondadesse loa saamiseks tuleks taotlus esitada 1. juulil kohe pärast kella 9 hommikul, sest soovijaid on palju ning kõigile lube paraku ei jagu," selgitab Rakko.

2020. aasta vähipüügilubadest müüakse 94% internetis www.pilet.ee lehel, ülejäänud 6% Keskkonnaametis. Vähipüügitaotluse jaoks on vaja soetada kalastuskaart ja kõige mugavam on seda teha veebikeskkonnas pilet.ee. Esmakordsel taotlemisel tuleb luua kasutajakonto ning end autentida ID-kaardi, mobiil-ID või internetipanga vahendusel.

Keskkonnaametis saab kohapeal esitada taotlusi Tartu ja Kuressaare kontoris kolmapäeva hommikul kell 9-10. Ülejäänud ajal ning teistes kontorites (välja arvatud Palmse, Tooma, Penijõe, Viidumäe ja Otepää kontoris, samuti Keskkonnaameti peakontoris) saab taotluse jätta kontori postkasti. Taotluse võib saata ka postiga või e-postiga info@keskkonnaamet.ee.

Jõevähi seisund on Eestis ja ka kogu Euroopas viimase 150 aasta jooksul väga palju halvenenud ja seetõttu on vähipüük osades veekogudes keelatud. Aimar Rakko tõdeb, et kuigi siinsete jõgede ja järvede reostuskoormused on vähenenud ja elupaigad taastumas, muutub jõevähi asurkonda üha enam ohustavaks teguriks võõrvähiliikide levik. Lisaks elupaikade hõivamisele levitavad nad ka jõevähile surmavat vähikatku, mille vastu on ise resistentsed.

Praegu on teada Eestis rohkem kui 300 jõevähi leiukohta, enamikes neist aga ei ole vähki kuigi arvukalt. Paremad vähiveekogud asuvad Saaremaal ja Lõuna-Eestis. Haiguste ja võõrliikide leviku tõkestamiseks ei tohi püütud vähke teistesse veekogudesse ümber asustada.

Jõevähi püük on lubatud 1. augustist kuni 31. augustini. Loe vähipüügist lähemalt Keskkonnaameti kodulehelt. Sellelt lehelt leiab ka nimekirja veekogudest, kus vähipüük on keelatud.





Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.