Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu püstitab pingi Eesti riikliku järjepidevuse alusepanijale Jüri Uluotsale (2020-06-25 09:05:09)

Tartu linna päeval, 29. juunil avatakse Tartus Vanemuise pargis mälestuspink Tartu ülikooli õigusteadlasele, Eesti Vabariigi peaministrile ja presidendi kohusetäitjale ning Eesti riikliku järjepidevuse alusepanijale professor Jüri Uluotsale.

Tartu linn koostöös Tartu ülikooli ja korporatsiooniga Rotalia püstitavad Vanemuise parki nimelise mälestuspingi, et meenutada Eesti rahva suurmeest ja teadlast Jüri Uluotsa tema kunagise kodumaja vahetus naabruses. Uluotsa perekonnale aastatel 1931-1944 kuulunud maja kuulub eraomandisse, kuid seda seostatakse endiselt Uluotsade pere ja varasemalt ka Kirjanike Liidu Tartu osakonna majana.

"Tartu on täis suurte tartlaste mälestuskilde ja nende jälgi. Tartu linna päeval teeme kummarduse Jüri Uluotsale, kes kandis oma teadustöös ja võitluses Eesti riigi eest alati kõrgel Tartu vaimu ja vaimsust. Koostöös Tartu ülikooli ja korporatsioon Rotaliaga paigaldatud mälestuspink on kohaks, kus meenutada tema suuri tegusid ja tema väärikalt kantud elusaatust Eesti ja Tartu ees," ütles linnapea Urmas Klaas.

Õigusteaduse professor ning sõjaeelse Eesti Vabariigi viimane seaduslik peaminister Jüri Uluots oli Eesti seadusliku järjepidevuse alusepanija, kes püüdis 1944. aasta sügisel taastada Eesti iseseisvust. Selle ebaõnnestumise järel lahkus Uluots Eestist ja temast sai esimene Eesti Vabariigi peaminister presidendi ülesannetes.

Jüri Uluots sündis 13. jaanuaril 1890. aastal Kirblas ja suri 9. jaanuaril 1945. aastal Stockholmis. 2008. aastal saabusid Jüri Uluotsa ja tema perekonna põrmud Rootsist tagasi Eestisse ja need on maetud Kirblasse.

Jüri Uluotsa nimeline mälestuspink avatakse Tartu linna päeval, esmaspäeval 29. juunil kell 17 Vanemuise pargis.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.