Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu tähistab Eesti põhiseaduse 100. aastapäeva näitusega kaarsillal (2020-06-01 08:27:04)

Tartu linnavalitsus toob koostöös Tartu Kunstikooli õpilastega juunis kaarsillale näituse Eesti Vabariigi põhiseadusest. Põhiseaduse sajandaks aastapäevaks valminud näituse "Põhiseadusega Põhiseadusest" keskmes on joonistused ja tekstid, mis said inspiratsiooni rahvuseepose Kalevipoeg värssidest ning põhiseaduse peatükkidest.


Tartu Kunstikooli õpilased Kristin Kaldam, Mette Mari Kaljas, Aulis Puri ja Vanessa Järv on oma erineva käekirjaga loonud joonistused ja kollaažid ning saanud tekstiloomel inspiratsiooni Kalevipoja eeposest ja põhiseadusest. "15 põhiseaduse peatükki seotud 15 kalevipoja värsiga. Põhiseadus on Eesti riigi alusdokument, Kalevipoeg on Eesti rahva alusdokument. Need on omavahel seotud," selgitasid noored kunstnikud.


Tartu linnavalitsuse nõunik ja näituse linnapoolne kuraator Indrek Mustimets ütles, et Tartu linn on kandnud läbi aja põhiseaduse vaimu. "Tartu on vaieldamatult üks Põhiseaduse ja põhiseadusliku riigi sünnilinnu ning meil on hea meel, et koostöös noorte tartlastest kunstnikega saame mõelda põhiseaduse tähendusele ja meie ühendusele selle tüvitekstile," lausus Mustimets.


Tänavu täitub 100 aastat Eesti Vabariigi esimese põhiseaduse vastuvõtmisest. Asutav Kogu võttis põhiseaduse vastu 15. juunil 1920 ja see jõustus sama aasta 21. detsembril. Põhiseaduse üle aegade ulatuv mõju väärib laialdast ja esinduslikku meelespidamist. Seetõttu tähistab justiitsministeerium 2020. aastat põhiseaduse aastana, et tutvustada ühiskonnale tavapärasest põhjalikumalt ja mitmekülgsemalt inimeste põhiõigusi. Erilist tähelepanu pööratakse inimeste õiguste ja kohustuste tasakaalu selgitamisele ning iseäranis noorte teavitamisele põhiseaduse rollist.


Sillanäitus "Põhiseadusega Põhiseadusest" avatakse 1. juuni õhtul ja see jääb vaatamiseks sillale terveks kuuks. Näitust on võimalik vaadata ka Tartu linna kodulehelt.



Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.