Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist laupäevaks: Hiinas algab kuldse sea aasta (2007-02-17 06:07:53)


17. veebruaril algab kuldse sea aasta ehk punase tule emise aasta…

 

Terve Ida-Hiina ärid on suletud, miljonid inimesed reisivad kas vanemate juurde koju või soojale maale puhkama, kõikides maailma hiinalinnades käib karneval ja pillerkaar.

Sea-aasta tulekut on märgata ka Tais. Hotellid ja kuurordid on terveks nädalaks broneeritud, oodatakse hiinlasi.

 

Peletavad halbu vaime

 

Varahommikuti on Bangkokis kuulda juba esimesi käristiraginaid. Kohalikud hiina soost taid peletavad koidu ajal kisa-käraga halbu vaime eemale. Seda paugutamisäratust kuuleb nüüd nädal otsa. Poodidesse on ilmunud kuhjade viisi lelusigu.

 

Põrsapildid ja -kujud kaunistavad kõike: hotelle, vaateaknaid, reklaame, kuid eriti kohe lasteriideid ja -asju. Ida-Aasias usutakse, et nüüd, 18. veebruaril algav kuldse sea aasta on eriti hea lapsesaamiseks, sest sea-aastal sündinuil olevat lihtne elu.

 

Hiinlased teavad, et siga sööb ja külitab päev läbi ega muretse oma elu pärast – järelikult on ta õnnelik loom!

Sea-aastat märgitakse kalendris punase värviga, mis omakorda tähistab jõukust. Viimane kuldse Sea aasta oli 60 aastat tagasi.

 

Hiina ja Lõuna-Korea on juba teatanud, et rasedate naiste arv ning beebiriiete müük on järsult kasvanud, kuid kondoomide läbimüük kahanenud. Ida-Aasias on oodata suurt «põrssakeste» lisandumist. Kuigi mõned astroloogid märgivad, et 1947. aastal sündinuil polnud mingit erilist vedamist elus, jääb nende hääl Hiina lastetarvete tootjate häälele alla. Hiina majandus on maailmas suuruselt teine, elanikke 1,3 miljardit ning 2007. aasta majanduskasv planeeritud 10 protsenti. Lõuna-Korea tervitab riiklikul tasemel palavalt oma beebibuumi, sest seal on iive olnud aastaid negatiivne.

 

Kuidas kaunistada kodu kuldse sea ehk punase tule emise saabumiseks? Esiteks tuleb toad hästi puhtaks kraapida, kas või seebi ja juurharjaga. Siis järgneb kaunistamine. Hiinas ei saabu ükski uus aasta mandariinideta, neid võib paigutada igale poole.

Kaunistuses on tähtis kasutada kuldset ja punast värvi ning igasuguseid seakujukesi. Kes partnerit otsib, peab õitsva kirsioksa vaasi panema, kes kooselus harmooniat ihaldab, peab bambust kaunistuseks kasutama, kes aga rikkust ihaldab, pangu ukse ette pott kuldseviljalise laimipuuga.

 

Hiina uue aasta tulek on väga keeruline märgisüsteem. On üldiselt levinud ja kohalikud kombed, mis põhinevad kohalikel keeltel ja dialektidel, õigemini sarnase kõlaga sõnadel neis keeltes. Kirjapilt on hiina keeltes ju sõnadel ühine. Seega mandariini ja kantoni ning fuji hiinlased järgivad siiralt ja intensiivselt omi kombeid, mis ei pruugi kattuda.

Näiteks kantoni hiinlased ei osta kunagi vana-aastaõhtul kingi, sest sõna «king» kõlab neil sarnaselt kui sõna «rahutu-kare-konarlik-tormine». Keegi ei taha ju sellist aastat! Läänlased arvavad, et see on hiinlaste ebausk, kuid see ebausk on üks hiina kultuuri alussambaid – see elab ja muutub.

 

Erinevad kombed

 

Näiteks Malaisia hiinlastel on uus uue aasta vastuvõtu komme: nad riputavad poe uksele nööri, mille külge on lükitud punased tšillipiprad. Põhjenduseks see, et nende keeles kõlab tšilli sarnaselt väljendiga «too sisse».

Seega kui tšillikaunad ripuvad uksel, tulevad sisse kliendid ning nendega koos ka õnn, see tähendab raha!

Hiina kombed pole ainult keelavad, näiteks on soovitav süüa vana-aastaõhtul komme. Siis tuleb hea magus aasta!

See algab Hiina kuukalendri järgi noore kuu loomisega. Hiina aja järgi Hiinas siis 00.14 pühapäeva esimesel tunnil, Eestis seega 6 tundi varem ehk 18.14 laupäeva, 17. veebruari õhtul.

 

Hiina horoskoobi järgi on sea-aasta:

 

• Parim tiigrile

• Väga hea kitsele, kassile ja seale

• Hea kukele, draakonile ja koerale

• Seda ja teist hobusele, pühvlile ja rotile

• Raske ahvile ja maole

 

Siga paneb i-le täpi peale

 

Astroloogid selgitavad, et siga viib lõpule selle, millega koer alustas. Kui 2006 ehk koera-aasta tegi valmis struktuuri ja ehitise, siis 2007 ehk siga hakkab seda maja mugavaks muutma.

 

Siga viimistleb, parandab vead, kaunistab ja loob turvalisuse. Seega on algav sea-aasta hea tööde lõpetamiseks, eesmärkide saavutamiseks ja võib-olla ka head aega ütlemiseks või pikalt reisilt kojutulemiseks. Nii et i-dele täpid peale ja küll siis siga sind tänuga meeles peab!

 

Sead on tuntud kui rahulikud ja passiivsed, aga ka kui sensuaalsed, meelad ja nautlejad loomad. Siga on sodiaagi viimane märk, mis tähendab, et siga laseb tolerantselt kõigil olla ja elada.

 

Risk on ainult selles, et siga võib olla naiivne. Seega tuleb olla 2007. aastal ettevaatlik igasuguste «heade» ja «kavalate» skeemide suhtes, et mitte petta saada.

 

Sea-aasta läheb paremini neil, kes ajavad oma äriasju ausalt. Kuna siga end ise ei ülista, siis näiteks müük ja reklaam sujub hästi vaid neil, kes teevad seda siiralt ning ausalt.

 

Allikas: www.postimees.ee  Mai Loog, Bangkok

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.