Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadlased soovitavad küüslauku enne kuumutamist purustada (2007-02-16 12:04:31)

 

Purustatud küüslaugus säilis märksa enam kasulikke ühendeid…


Argentiina teadlased viisid läbi uuringu, mis näitas, et küüslaugu purustamine enne toidu valmistamist võib vähendada selle kuumutamisest tingitud kasulike omaduste kadu.

 

Claudio Galmarini ja tema kolleegid Argentiina toitumise ja toidutehnoloogia instituudist ütlesid, et paljudes senistes uuringutes küüslaugu tervislikkuse kohta kasutati toores küüslauku, kirjutab Earthtimes.org.

 

Uus uuring keskendus aga sellele, kuidas mõjutab küüslaugu kuumutamine toidu valmistamisel selles sisalduvaid tervisele kasulikke ühendeid.

 

Teadlased avastasid, et isegi mõned minutid kuumutamist vähendavad küüslaugus sisalduvate kasulike ühendite taset. Eriti järsk langus ilmnes tervenisti kuumutatud küüslaugu puhul, purustatud küüslaugus säilis märksa enam kasulikke ühendeid.

 

Teadlaste sõnul vabastab küüslauk purustamisel või hakkimisel aliinaasi nimelist ensüümi, mis katalüseerib allitsiini moodustumist, mis omakorda jaguneb mitmeks tervislikuks ühendiks.

 

Galmarini ja tema kolleegid usuvad, et küüslaugu purustamine enne toidu valmistamist võib võimaldada aliinaasil «töötada» enne, kui kuumutamine aliinaasi inaktiveerib.

 

Uuringu tulemused avaldatakse ajakirja the Journal of Agricultural and Food märtsinumbris.

 

Allikas: www.postimees.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.