Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadlaste loodud veebirakendus aitab kliimamuutusi prognoosida (2020-04-29 09:10:55)

Prantsusmaa, Hispaania, Saksamaa ja Eesti teadlaste ühistööna sai valmis veebirakendus, mis annab ülevaatliku pildi kliimamuutustest Euroopas ning suudab järgnevaid arenguid ka ette ennustada.

Kliimamuutused on üks peamisi väljakutseid, millega seisab silmitsi kogu maailm ja eriti põllumajandussektor, tõdes maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi dotsent Ragnar Leming. Ta lisas, et kui üksikud Euroopa põllumajanduspiirkonnad võivad muutuvatest tingimustest ka kasu lõigata, siis valdav osa tootjatest hindab muutusi negatiivseks. Soovimatuid arenguid nähakse rohkem just neis paigus, mis juba varem kannatasid keskkonnaseisundi halva olukorra tõttu.

Veebirakenduse eesmärk on anda ülevaade kliimamuutustest möödunud 30 aasta jooksul ning tuua välja, mida näitavad projektsioonid tulevaks 30 aastaks Euroopa erinevates põllumajanduspiirkondades. Selleks loodi kaart, millele on koondatud ligi kolmesaja tootmispiirkonna andmed, selgitas Leming.

Ühe kaardilehe ehk kollase ruudukesega (vt fotol 1) kujutatud maa-ala suurus on 25 x 25 kilomeetrit. Veebirakendus võimaldab vaadata erinevaid agroklimaatilisi andmeid, kliimaprojektsioone ja võimalikke kohanemismeetmeid iga konkreetse piirkonna kohta.

Kasutajad, kes soovivad oma kliimateadmisi proovile panna, saavad selleks kasutada valikvastustega küsimustikku. Rakendus on saadaval eesti, hispaania, inglise, prantsuse ja saksa keeles ning on valminud LIFE AgriAdapt projekti raames, mille tegevusi rahastas Euroopa Komisjoni LIFE programm. Veebirakendus asub aadressil awa.agriadapt.eu.

Lemingu sõnul on oluline, et Euroopa põllumehed kohaneks muutuva kliimaga ning võtaks kasutusele meetmed, mis tagavadettevõtte hea tootlikkuse ka tulevikus. Haavatavuse vähendamiseks on esmajärgus oluline koostada kohanemisplaan, et tagada ettevõtete kestlik areng.



Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.