Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti metsa suurim kahjur - maksusüsteem (2007-02-13 18:19:15)

 
Loodus- ja metsaühenduste arvamus…

Teisipäeval, 13. veebruaril Tallinnas korraldatud seminaril "Eesti maksusüsteemi mõju Eesti metsandussektorile ja erametsaomaniku käitumisele" jäi kõlama mõte, et Eesti kehtiv maksusüsteem mõjutab erametsaomaniku käitumist ja kogu Eesti metsandussektorit negatiivselt.

Seminari korraldasid Eesti Erametsaliit, Eestimaa Looduse Fond ja Eesti Metsatööstuse Liit. Muidu sageli isegi vastandlikel seisukohtadel olevate organisatsioonide ühishuviks on mure Eesti metsa tuleviku pärast. Kolme organisatsiooni arvates oleks keskkonnale, majandusele ja kodanikuühiskonna arengule kõige  parem mõjuga -  metsamaterjalitehingutelt tulumaksu täielik kaotamine.

Eesti Erametsaliidu tegevdirektor Ants Varblane: "Praegusel kujul avaldab maksusüsteem metsasektorile negatiivset mõju. Puidutööstusele avaldub mõju toorme puudusena ja ebaausa konkurentsi soodustamisena. Looduskeskkonnale avaldub mõju looduskeskkonna mittesäästliku ja jätkusuutmatu kasutamisena. Metsandussektorile tervikuna avaldub mõju madala metsanduse mainena ja ebaausa konkurentsina igal tasandil."

Kehtiv maksusüsteem suunab erametsaomanikust füüsilist isikut, kelle eesmärgiks ei ole jääda metsamajandamisega kahjumisse, otsima aktiivselt või passiivselt kulude (ehk maksude) optimeerimise võimalusi või olema nendele võimalustele avatud.

Võimalused kulude optimeerimiseks avalduvad omakorda järgnevas käitumises, mida võib esile tõsta ka kehtiva maksusüsteemi peamiste mõjudena erametsaomaniku käitumisele:

(1)  füüsilisest isikust metsaomanike arvu vähenemine;
(2)  füüsilisest isikust metsaomaniku tegevusetus;
(3)  maksualaste süütegude toimepanemine.

Seminaril  tutvustati Eesti Erametsaliidu, Eestimaa Looduse Fondi ja Eesti Metsatööstuse Liidu tellimusel valminud uuringut, mis analüüsiski Eesti maksusüsteemi mõju erametsaomanike majandamisotsustele, metsasektoris tegutsevate ettevõtete konkurentsivõimele ja varimetsandusele. Kajastust leidis ka Läti positiivne kogemus maksunduse reguleerivast mõjust illegaalse metsanduse piiramisel.

Eestis on hetkel u 60 000 erametsaomanikku ja metsandussektori osa SKP-st on 6%, nõnda  on tegemist Eesti jaoks olulise tähtsusega valdkonnaga, mille vale regulatsioon mõjutab halvasti nii keskkonda kui ka kogu riigi majandust.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 13.02.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.