Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kelmid petavad inimestelt raha välja vanu skeeme kasutades (2020-04-06 09:02:12)

Märtsis sai politsei mitu teadet inimestelt, kes olid vastu võtnud investeerimispakkumise või saatnud raha uuele internetituttavale ja seeläbi petta saanud.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre sõnul ei ole oht internetis kuriteo ohvriks sattuda kadunud. "Inimesed ei lase end petta koroonaviirusega seotud pakkumistega, kuid kelmide vanad sisse töötatud skeemid töötavad jätkuvalt. Näiteks pakutakse võimalust investeerida ning petetakse välja väga suurtes summades raha," sõnas Tambre.

Märtsis sai politsei mitmeid vihjeid koroonaviirusega seotud võimalike pettuste kohta, kus inimesed andsid teada internetis levivatest kahtlastest pakkumistest. Näiteks e-poed, mis pakkusid müügiks isikukaitse- ja desinfitseerimisvahendeid või koroonateste, mis on praegu raskesti kättesaadavad. Samuti ilmus turule mitmeid inimesi, kes pakkusid näiteks desinfitseerimisteenust, ilma, et neil oleks selle valdkonnas varasem kogemus. "Jälgime hoolega internetis ilmuvaid reklaame ning kahtluse korral võtame pakkujaga ühendust. On tähtis, et inimesi lihtsa tulu teenimise eesmärgil ära ei kasutataks," sõnas Tambre ning lisas, et inimesed peavad suhtuma kriitiliselt kõigisse koroonaviirusega seotud pakkumistesse.

Möödunud kuul sai politsei mitu teadet, kus inimestega võeti telefoni teel ühendust ja pakuti kõrge tootlusega investeerimisvõimalust. Kelmid lubavad, et rikkaks saab juba paari päevaga ja suurema vaevata. Inimesel palutakse arvutisse laadida kaugjuhtimisprogramm AnyDesk või TeamViewer ning kelm võtab üle arvutipildi ja saab ligipääsu inimese pangakontole, millelt hakkab ülekandeid tegema.

30. märtsil pöördus politseisse 27-aastane Lasnamäe elanik, kes registreeris end 10. märtsil kauplemisplatvormil ja paigaldas arvutisse AnyDesk programmi. Käis väidetav kauplemine krüptorahaga, raha välja võtta mees ei saanud. Kahju on üle 8500 euro.

27. märtsil pöördus politseisse 58-aastane Lasnamäe elanik, kes registreeris end jaanuari lõpus kauplemisplatvormil, et kaubelda valuutaturgudel ja saada suurt kasumit. Inimesed, kellega ta suhtles, palusid tal paigaldada arvutisse AnyDesk programmi, mees kandis üle 35 000 eurot, raha välja võtta ei saa ja nõutakse raha juurde.

25. märtsil pöördus politseisse 20-aastane Saue valla elanik registreeris end kauplemisplatvormil, laadis oma arvutisse AnyDesk programmi ja ta kontolt kanti üle 4800 eurot. Tagasi raha ei saa ja mehelt nõuti ka juurdemakseid.

Kelmid jätavad mulje, et "investeeritud" raha kasvab kiirelt ja julgustavad muudkui juurde kandma. "Kelmid manipuleerivad inimestega, et saada nende usaldus ja neid võimalikult kaua konksu otsas hoida. Eesmärk on ühelt inimeselt võimalikult palju raha kätte saada," kirjeldas kriminaalbüroo juht. Võrreldes varasemate aastatega pannakse toime vähem armupettusi, kuid ka need toimuvad just usalduse arvelt.

Näiteks pöördus 27. märtsil politseisse Nõmme elanik, kes tutvus märtsi alguses Facebooki vahendusel inimesega, kes tutvustas end eesti nimega Inglismaal elava mehena. Mees väitis, et tahab Eestisse saata paki ja palus kannatanul selle eest esiti tasuda. Kannatanu maksis 1650 eurot.

Palume inimestel oma vara hoidmise eesmärgil jälgida lihtsaid nõuandeid:

  • Kui sulle saabub pakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu või pakutakse müügiks toodet, mis on raskesti kättesaadav, siis suhtu sellesse ettevaatlikult.

  • Ära edasta võõrastele andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.

  • Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.

  • Ära lae tundmatu inimese palvel oma arvutisse programme, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist - TeamViewer või AnyDesk.

  • Kui saad kahtlase kõne, lõpeta kõne kohe, blokeeri number ja anna sellisest kõnest teada PPA infoliinile 6123000.

  • Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.

Allikas: Politsei- ja Piirivalveameti teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.