Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium tuletab meelde: prügi koht ei ole lõkkes (2020-04-06 08:28:25)

Keskkonnaministeerium tuletab meelde, et lõke ei ole koht, kus põletada kevadkoristusega kogunenud risu ja rämpsu. Prügi põletamine lõkkes on keskkonnale kahjulik ja hoolimatu tegevus. Suurt osa prügist saab taaskasutada. Jäätmete liigiti kogumine tasub vaeva - nii aitad säästa ressursse ja annad materjali taas ringlusesse.

Vanadest mööbliesemetest, riietest, jalanõudest, rehvidest, ehitusjäätmetest, värvipurkidest ja muust kasutuks muutunud kraamist tuleb vabaneda õigel viisil. Aiapraht tuleks komposteerida, pakendid viia pakendiringlusesse.


Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reet Pruuli sõnul võib vana rämpsu lõkkes põletamine maal lõppeda sellega, et seal ümbruses ei ole võimalik enam kasvatada mahetoitu või halvemal juhul keegi satub haiglasse. "Mürgiste ainete ladestumine organismi on pikk protsess ning tervisehädad võivad avalduda alles aastaid hiljem. Reeglina ei oska inimesed arvatagi, mis haiguse on põhjustanud, eriti kui nad ise on enda meelest elanud puhast ja tervislikku elu," selgitas Pruul.

Tutvu lähemalt, millist ohtu tervisele kujutab prügi lõkkes põletamine: https://www.envir.ee/et/lokkes-prugi-poletamise-oht-tervisele

Mõnikord kasutatakse lõkkes põletamist ka kulude vähendamise viisina. Majapidamisse tellitakse kõige väiksem prügikonteiner või väidetakse, et majapidamist üldse ei kasutata. Tekkinud jäätmed, mis prügikasti ära ei mahu või mida kuskile panna ei ole, põletatakse lõkkes. Selline käitumine on vale.

Eriolukorra ajal soovitame püsida kodus ja kui vähegi võimalik, oodata jäätmejaama või avaliku pakendikonteineri külastamisega, kuniks nakkusoht on möödas!


Kui sa ei tea, kuhu oma jäätmed viia, vaata kuhuviia.ee.


Kas ja kuhu saab eriolukorra ajal jäätmeid ära viia?


• Esmalt palun veenduge, et jäätmete kogumiskohad on üldse avatud. Praeguseks on suurem osa neist oma uksed ajutiselt sulgenud ja jäätmete vastuvõttu ei toimu. Lisaks kehtib praegu soovitus püsida kodudes ning mitte puutuda kokku teiste inimestega.
• Kui aga siiski on võimalus ja karjuv vajadus jäätmeid ära anda, siis tuleb veenduda, et isikutuvastus käiks võimalikult kontaktivabalt, ja hoida distantsi.
• Juhul kui kohaliku omavalitsuse üksuse (KOV) territooriumil asuv jäätmejaam on suletud, tuleb KOVil jagada inimestele sellekohast infot. Elanikel võib kodus olles tekkida soov kasutada vaba aega majapidamise korrastamiseks ning KOV peaks andma elanikele teavet, kas ja millal on võimalik jäätmejaama kasutada.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.