Uus veinitööstuse jaoks korjatud viinamarjade säilitustehnoloogia võib päästa paljud inimesed veiniallergiast.
Hispaania teadlased avastasid, et viinamarjade töötlemine osooniga säilivuse pikendamise eesmärgil veinitööstuses on 90 protsenti sama efektiivne nagu vääveldioksiid, mida tootjad praegu kasutavad. Samas ei põhjustanud osooniga töötlemine ühtegi vääveldioksiidi puhul Lisaks avastati, et osooniga töödeldud viinamarjad sisaldasid võrreldes tavaliste viinamarjadega kuni 4 korda enam antioksüdante.
Vääveldioksiidi seostatakse ajakirja Chemical and Industry põhjal allergiaga, mis võib esile kutsuda astmat või migreeni.
Ekpertide sõnul võivad aga allergilisi reaktsioone esile kutsuda teisedki veini koostisained.
Nii arvatakse, et ka histamiinid ja tanniinid, mis esinevad veinis - eriti punases - loomulikul kujul, võivad põhjustada sügelust, löövet, diarröat ja astmat.
Allergy UK kõneisiku sõnul on vääveldioksiid nende reaktsioonide puhul küll tavaliseks, kuid mitte ainsaks põhjuseks. «Seega uus meetod ei pruugi lahendada probleemi kõigi inimeste jaoks,» arvas ta.
Allikas: www.postimees.ee 12.02.2007, Marina Zemtsovskaja.