Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Teadlased on leidnud ajus inimese isekust määrava osa (2007-02-11 07:19:17)

 

Vabatahtlikud Punase Risti töötajad aitamas paadipõgenikke Kanaari saartel - teadlaste sõnul on kalduvus omakasupüüdmatuks tegevuseks määratud konkreetse aju osa poolt.

 

USA teadlased on skaneeringute käigus leidnud ajus osa, mis määrab, kas inimene on oma loomult isekas või omakasupüüdmatu.

 

USA Duke'i ülikooli teadlased kasutasid oma ajakirjas Nature Neuroscience avaldatud uuringu läbiviimiseks 45 vabatahtliku abi, vahendas BBC.

Uuringus osalejatel paluti lisaks ajuskaneeringutel osalemisel öelda, kui sageli nad teevad teiste aitamisele suunatud tegusid ning mängida arvutimängu, mille abil mõõdeti nende kalduvust omakasupüüdmatule käitumisele.

Suuremale omakasupüüdmatusele kalduvatel inimestel võis täheldada kõrgemat aktiivsust aju osas, mida mille nimeks ladina keeles on posterior superior temporal sulcus
.

Teadlased on asunud uurima aju selle osa arengut inimese lapsepõlves, et selgitada välja, kuidas omakasupüüdmatus kujuneb.

"Kuigi selle aju osa toimimise mõistmine ei pruugi tingimata näidata, mis ajendab inimesi käituma nagu ema Theresa, võib see anda aimu omakasupüüdmatuse kui olulise sotsiaalse käitumise päritolust," lausus uuringutega seotud teadlane Scott Huettel.

Briti psühholoogiaühingu liikme Georg Fiedmani hinnangul võib uuringust olla kasu tulevikus lastel vastava ajuosa paremaks edendamiseks. Ta lisas, et huvitav oleks selgitada välja, kas äärmiselt omakasupüüdmatute ja äärmiselt isekate inimeste ajud erinevad märgatavalt.

 

Allikas: etv24.ee  Berit Nuka

 

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.