Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Äikesevaatlejate võrk otsib huvilisi (2007-02-10 08:00:15)

 
Möödunud aastal osales üle Eesti 155 huvilise ja andmeid laekus 83 vaatlejalt...

Äikese ja sellega kaasnevate ohtlike nähtuste uurimiseks otsib Eesti äikesevaatlejate võrk loodushuvilisi, kes oleksid huvitatud teaduslikult olulise ja vajaliku info kogumisest ja loodusvaatluste tegemisest.

Tartu ülikooli geograafia instituudi tudeng Sven-Erik Enno koostöös geograafia instituudiga korraldab juba teist aastat üleriigilisi äikesevaatlusi.

Kui möödunud aastal osales selles ettevõtmises üle Eesti 155 huvilist ja andmeid laekus 83 vaatlejalt, on alanud aastal plaanis vaatlusi jätkata tihedama vaatlusvõrguga, märgib Enno.

Möödunud aastal koguti Enno sõnade kohaselt usaldusväärseid andmeid äikese esinemise kohta Eesti territooriumil 53 päeva kohta. Äikesega kaasnevatest ohtlikest nähtustest märgiti pagituuli 72 korral ja rahet 35 korral. Läänesaartel nähti viiel korral vesipüksi, Kagu-Eestist teatati kahest võimalikust keravälgu juhtumist, toob Enno huvitavamaid näiteid.
 

Äikesevaatlejad ootavad eelmise aasta 61 vaatleja kõrval osalema kõiki ilma- ja loodushuvilisi, sõltumata vanusest ja tegevusalast. Enno selgitab, et vaatlustega liitujate ülesanne on äikese ja sellega kaasnevate ohtlike nähtuste ning kahjustuste registreerimine oma kodukohas.

“Me ei eelda vaatleja ilmavaatluskogemust või põhjalikke teadmisi äikesest, oluline on vaid huvi ja valmisolek lihtsamat sorti loodusvaatlusi teha,” selgitab Enno.
 

Kõik projektis osalejad saavad vaatluslehed ja juhendi, mis kirjeldab täpselt, mida ja kuidas vaadelda ning kuhu andmed märkida. Uurijad rõhutavad, et vaatluste teostamiseks pole vaja mingeid instrumente peale kella äikese algus- ja lõpuaja määramiseks. Osaleda võivad needki huvilised, kes ei saa kogu suve vaatlusi teha, vaid ainult mingil ajal.
 

Kõik, kes soovivad äikesevaatlustes osaleda, saavad oma nõusolekust teatada 15. märtsini aadressil Sven-Erik Enno, Tartu ülikooli geograafia instituut, Vanemuise 46-326, Tartu 51014 või e-posti aadressil seenno@ut.ee.
 

Internetis saab infot nii äikese, vaatlusvõrgu kui 2006. aasta vaatlustulemuste kohta Eesti äikesevaatlejate võrgu kodulehelt http://www.zone.ee/funnelcloud/eav_index.htm.

Allikas: ajaleht Pärnu Postimees 09.02.2007, Iira Igasta.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.