Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taimekaitse nõukogus anti ülevaade taimekaitsevahendite mõjust põllumajandustoodangule (2020-03-16 09:38:35)

12.03.2020. a. toimus Maaeluministeeriumis taimekaitse nõukogu kohtumine, kus räägiti taimekaitsevahendite mõjust põllumajandustoodangule, tutvustati integreeritud taimekaitse põhimõtete kontrolli juhendit ning arutleti taimekaitselahenduste nappuse teemal.

Mullu Eesti Maaülikoolis doktoritöö kaitsnud Risto Raimets tutvustas taimekaitse nõukogus enda tööd, milles ta uuris, kas ja millistes kogustes võib mesindussaadustes esineda erinevaid taimekaitsevahendite jääke ning kuidas mõjutavad need jäägid mesilasi.

"Kuigi täheldasin kogutud proovides 17 erineva pestitsiidi jääke, puudus korrelatsioon maakasutuse tüübi, taimeliikide ja leitud pestitsiidijääkide vahel. See annab tunnistust Eesti mee puhtusest ja kvaliteedist," kirjeldas autor tulemusi. Raimets lisas, et põllul kasutatavad paagisegud võivad mesilastele ja ka teistele kasulikele putukatele olla väga ohtlikud. Samas tuleb kõikide võimalike segude komplekte ükshaaval uurida, sest isegi samasse gruppi kuuluvate ainete koosmõjud on erinevad.

Põllumajandusorganisatsioonid väljendasid nõukogu kohtumisel muret taimekaitselahenduste nappuse üle taimekahjustajate tõrjel ning tõstatasid üha süveneva kahjustajate resistentsuse küsimuse.

Põllumeeste ühistu KEVILI agronoom Tiiu Annuki sõnul on terve taime tagamiseks oluline pöörata suurt tähelepanu haiguskindla sordi valikule ning integreeritud taimekaitse põhimõtete rakendamisele. "Põllumajandusorganisatsioonidel on võimalik taimekaitsevahendi puuduse probleemi teatud määral siiski lahendada, kasutades vastastikuse tunnustamise menetlust. See võimaldab teises liikmesriigis turule lubatud taimekaitsevahendit kasutusele võtta ka meil," sõnas Annuk.

Päeva teises pooles anti nõukogu liikmetele ülevaade integreeritud taimekaitse põhimõtete kontrolli juhendist ning arutati taimekaitseseaduse muutmise seadusega seotud küsimusi. Põllumajandusamet rõhutas kohtumise lõpus põllumajandustootjate alaliitude ja ühistute aktiivse koostöö tähtsust.

Taimekaitse nõukogu töös osalevad keskkonna- ja põllumajandusorganisatsioonide esindajad, teadusasutused ning mesindusorganisatsioonid.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.