Foto: Chocolala
Piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on Helluse piimatoodetes olnud eestlaste toidulaual juba 17 aastat ja 2014. aastast tarbitakse seda ka toidulisandina. Nüüd on see kasulik piimhappebakter ka šokolaadi sees. Uue toote tõi koostöös Tartu Ülikooli teadlastega märtsi alguses turule rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti käsitööšokolaadi tootja Chocolala.
Piimhappebakteri ME-3 avastasid Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel 1995. aastal. Helluse kaubamärgi all on piimatootja Tere koostöös TÜ teadlastega loonud terve hulga ME-3 sisaldavaid tooteid. Kasuliku bakteriga toidulisandeid võib leida apteekidest USA-s, Austraalias, Prantsusmaal, Eestis ja mujalgi.
Tartu Ülikooli mikrobioloogid ja inimese biokeemikud on aga jätkanud uurimistööga, et välja selgitada, millistes toitudes võiks kasulik bakter veel toimida. Uurimise käigus jõuti šokolaadini.
"Šokolaadi koostise loomisel on arvestatud, et pikaajalisel ja mõõdukal tarbimisel oleks selle mõju tervisele hea ja see aitaks vähendada tervisriske," kommenteeris Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer, lisades, et ME-3 sisaldavašokolaadi söömine eeldab siiski tervislikku eluviisi ja piisavat füüsilist koormust.
Esimene katse ME-3-šokolaadi toota tehti eelmise aasta lõpus, kui koostöös Chocolalaga nägi rahvusülikooli sajanda aastapäeva puhul ilmavalgust suveniirtoode.
Chocolala asutaja Kristi Lehtise sõnul sõltub toiduainetööstus väga palju inimeste eelistustest. Uuendusmeelne tootja peab arvestama, et tarbija soovib kogu aeg järjest tervislikumat ja kvaliteetsematšokolaadi. "Oleme õnnelikud, et koostöös Tartu Ülikooli ja tippteadlastega saame pakkuda tarbijale parimat," lisas Lehtis.
Piimhappebakter ME-3 on maailmas ainus bakter, millel on patenditud kaks kasulikku toimet: antimikroobne ja antioksüdantne.Eestis ja välisriikides tehtud teadusuuringutega on tõestatud, et ME-3 bakter