USA põllumajandusministeeriumi poolt tellitud uuring näitas, et karmides tingimustes kasvanud puu- ja juurviljad on tervisele kasulikumad, kuna sisaldavad rohkem taimseid pigmente flavonoide.
Toitumisspetsialisti sõnul aitab avastus arendada ökoloogilist taimekasvatust....
Flavonoidide tase juur- ja puuviljades sõltub paljuski sellest, millistes ilmastikutingimustes taimed kasvasid ja kas need taimed sattusid putukate rünnakute alla, kirjutab abc.net.au.
Uuring näitas, et mõnda sorti puu- ja juurviljades leidus rohkem antioksüdante kui teistes. Ka flavonoidide hulk oli igas erinevas puu- ja juurviljasordis varieeruv.
Uurimust juhtinud toitumisspetsialisti David Haytowitzi sõnul aitab nende avastus arendada ökoloogilist taimekasvatust.
«Taimekasvu ja viljade valmimist mõjutavad nii putukate rünnakud kui ka karmid ilmaolud. Sellest tulenevalt on tähtis ka saagi koristamise aeg. Nii on näiteks saaki kasulikum korjata hommikul, mitte lõuna ajal, mil päike on kõige kõrgemal. Keskpäevase päikesega korjatud saaduste kvaliteet on halvem,» sõnas Haytowitz.
Näiteks 100 grammis ühte sorti kirssides leidus flavonoide 31–114 milligrammini.
Tähtsaks aspektiks on saaduste värv. Looduslikult kasvavates mustikates, maasikates ja jõhvikates on palju erinevaid flavonoide, mis aitavad organismil vabade radikaalide vastu võidelda ja põletikke vähendada.
Haytowitz selgitas, et värvi seostamine flavonoidide hulgaga ei kehti roheliste saaduste nagu roheline tee ja rohelised juurviljad puhul, sest nende puhul tekib värv klorofüllist.
«Kuid näiteks banaanid sisaldavad flavonoid 3-e, hoolimata, et viljaliha on valge,» selgitas teadlane.
Flavonoidid on taimsed pigmendid. Neid on taimedes kindlaks tehtud ligikaudu 4000. Flavonoidid annavad koos mitme teise pigmendiga taimeosadele, eeskätt õitele ja viljadele, kireva värvi. Flavonoidid on bioloogiliselt aktiivsed ja mõjutavad positiivselt inimese tervist.
Allikas: www.postimees.ee 07.02.2007, Inna-Katrin Hein