Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pindalatoetuste taotlejad vajavad rohkem infot (2007-02-07 22:13:38)

 

Paljudele üleskerkinud küsimustele peab andma vastuse audit…


7. veebruaril kohtus põllumajandusminister Lääne maavanema Sulev Varega, Saare maavanema Toomas Kasemaaga ja Hiiu maavanema Hannes Maaseliga, et ühiselt arutada pindalatoetuste väljamaksmisega seotud probleeme.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo sõnul muretseb ta koos maavanematega nimetatud piirkondade taotlejate pärast. “Ministeerium on neist probleemidest teadlik ning tegeleb aktiivselt probleemide analüüsiga ning neile lahenduste otsimisega,” kinnitas minister.
Tuiksoo sõnul tuleb antud küsimuse juures pöörata tähelepanu kahele aspektile: esiteks järgida Euroopa Liidu reegleid ning parandada infovahetust. “Põllumajandusminister ei saa otsuse tegemisel lähtuda hetkeemotsioonidest. Pindalapõhiste otsetoetuste väljamaksmisel/tagasinõudmisel kehtivad Euroopa Liidu reeglid. PRIA vastutab toetuste väljamaksmise õigsuse eest,” nentis Tuiksoo.

 

Põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup rõhutas Euroopa Liidu reeglite ülimuslikkust. “Reaalsus on karm, seda näitavad ka teiste riikide kogemused – kui taotleja on saanud toetust pinnale, mis ei ole toetusõiguslik ja kus pindade erinevused on suured, nõutakse toetused tagasi, ”selgitas Oopkaup.

PRIA peadirektori kohusetäitja Ahti Bleive selgitas maavanematele nende poolt tõstatatud probleemide olemust. Bleive sõnul peituvad praeguste probleemide juured suuresti 2003.-2004. aastas, s.o Euroopa Liiduga liitumise eelsel ajal, mil toimus maade deklareerimine ning nende registrisse kandmine. “Põhiliselt 2005. aastal teostatud kontroll näitas erinevusi deklareeritud ning toetusõiguslike maade vahel. Meie kontrollid kasutasid ortofotosid, käisid kohapeal ning pilt selgines tunduvalt,” selgitas Bleive. Andres Oopkaup rõhutas tootja vastutust toetuse taotlemisel. “Kahjuks arvab osa tootjaid, et meil on tahtmine neid iga hinna eest nöökida. Meie ülesanne on hoopis teha olemasolevate reeglite alusel parimaid otsuseid,” selgitas Oopkaup.


Maavanemate arvates on probleemid tingitud ka ebapiisavast kommunikatsioonist. Nii põllumajandusminister Ester Tuiksoo, kantsler Ants Noot, asekantsler Andres Oopkaup kui PRIA peadirektori kohusetäitja Ahti Bleive tõdesid, et toetuse taotlejale info edastamisel on esinenud vajakajäämisi.

Kohtumisel osalejate hinnangul peaksid info edastamisel ning taotlejate nõustamisel olema tootjaorganisatsioonid, sest just neil on eeldusi jõuda iga tootjani, samuti nenditi, et tõusma peab PRIA kohalike töötajate pädevus.


Põllumajandusminister Ester Tuiksoo sõnul peab paljudele üleskerkinud küsimustele andma vastuse praegu ministeeriumi tellimisel toimuv audit. Auditi esialgseid tulemusi on oodata veebruari keskel.


Allikas: Põllumajandusministeeriumi 07.02.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.