Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rahvameditsiinist pärinevaid tarkusi külmetuse puhul (2007-02-07 06:42:35)

 

Esimeste nohumärkide korral on soovitav küüslauk või sibul peenestada ja teelusikatäie meega sisse võtta…

Elu keerleb meie ümber kiires tempos ja kuidagi liiga harjumuslik tundub esimeste külmetusnähtude ilmnedes apteeki tormata.

 

Teadjam ja loodushuvilisem inimene aga pöörab pilgu ravimtaimede poole, et äkitselt saabunud köha-nohu leevendada.

 

Olen siinkohal ääretult tänulik oma vanaemale, kes ravimtaimede kogumisega tegeles ja mullegi üht-teist õpetas.

 

Külmetus ja nohu

Esimeste nohumärkide korral on soovitav küüslauk või sibul peenestada ja teelusikatäie meega sisse võtta. Halba ei tee ka taruvaigu lisandiga ingveritee (mu armas vanaema armastas selle kohta alati öelda, et kui nina kuiv ja kopsus kahin, siis ingverist on ikka abi).

Ingverijuuretee tarvis tuleks mugul lõigata tükkideks, kallata peale kuum vesi ja lasta seitse minutit tõmmata. Ravimteed on soovitav juua mee, mitte suhkruga.

 

Kinnise nohu puhul aitab ninasõõrmesse torgatud küüslaugutükk (aga mitte liiga sügavale ja mitte kauemaks kui seitsmeks minutiks korraga).

 

Hea vahend külmetuse vastu on ka mädarõigas: peenestada see, segada meega ja võtta supilusikatäis. Mädarõigas tugevdab immuunsüsteemi ja aitab hingamisteid vabastada sinna kogunenud üleliigsest limast, samas sisaldab mädarõigas rohkelt A- ja B-rühma vitamiine.

 

Nõgesevõie ninaalusele

Kui vesine nina on teinud ninaaluse naha punetavaks ja valulikuks, on soovitatav kasutada saialillesalvi või nõgeselehtedest valmistatud võiet. Selleks ei ole vaja enamat, kui osta vaseliini, peenestada kuivatatud nõgeselehti ja lisada vaseliinile. Nõgeselehtedel on nahapoore laiendav, verevarustust parandav ja naha valulikkust leevendav toime. Valmistatud salvi tuleks hoida õhukindlas nõus, kaitstuna otseste päikesekiirte eest.

 

Kui köha vaevab

Kuiva või lahtist köha pehmendavad teed, mis on valmistatud näiteks harilikust raudrohust, nurmenukust, kanarbikuürdist ja vaarikavartest.

 

Limaskestade põletikuline infektsioon raskendab hingamist, sest limaskestadele koguneb rohkelt bakteririkast lima. Köhimisel sellest osa küll väljutatakse, kuid põletikulised kolded vajavad ravimist.

 

Kõikide ravimteede kasutamisel tuleb jälgida, et ühte ja sama taimeteed ei tarvitataks pikema perioodi jooksul, sest ühe ja sama tee kasutamine pikema aja jooksul võib muutuda organismile kurnavaks.

 

Näiteks mõjub piparmünditee kauane tarbimine südame lihaskudesid ahendavalt. Kõige rohkem soovitatakse ravimtaimeteede valmistamisel kasutada segusid, milles on mitme taime ürdid või lehed.

 

Kui on palavik, kurk valus ja hääl kähe, siis on abi PAN-soolast. Et selles on naatriumi osakaal tunduvalt väiksem kui tavalises söögisoolas, ei teki nahal kihelust.

 

Selleks tuleb kuumutada veidi soola, panna see linasesse käterätikusse (aga nii, et sool maha ei pudeneks) ja asetada kurgule. Pärast toimingut tuleb kurk kindlasti sooja salli või rätikuga kinni siduda.

 

Jämeda või PAN-soola kuumtöötlemisel vabanevatel ainetel on põletikuvastane mõju ja nad hävitavad baktereid.

 

Valutavad liigesed ja lihased

Külmetusest valutavad liigesed ja lihased ei ole ainult vanemate inimeste mure. Ise olen sel puhul abi saanud paiselehe-mugulsibula kompressist. Niisuguste kompresside tegemiseks on vaja ainult peenestatud paiseleheürti, keskmise suurusega mugulsibulat ning piiritust.

Mugulsibul peenestatakse, lisatakse paiseleheürt ja kallatakse peale piiritus. Pudel suletakse õhukindlalt ja jäetakse paariks päevaks pimedasse seisma. Kompresse on hea teha õhtuti enne uinumist. Puhtad marlimähised niisutada vahendiga ja asetada valutavale kohale. Kui kompress tahetakse peale jätta ka ööseks, tuleks mähised sidemega kinni siduda.

Liigesevalude korral on rahvameditsiinis kõrgelt hinnatud nn soolaravi. Jäme sool kuumutada paksemapõhjalises potis, keerata linasesse rätikusse ning asetada valutavale kohale 7-10 minutiks.

 

Siinkohal on oluline, et pärast protseduure ei peaks enam õues viibima, seetõttu sobivad nii soola kui ka ravimähised õhtusteks toiminguteks.

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 06.02.2007, Karin Hansson


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.