Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vaidlused geenmuundatud seemnete üle (2004-09-18 23:01:22)
Kui Euroopa Komisjon tegi otsuse lubada kogu meie maailmajao talunikel kasvatada müügiks kuni 17 erinevat geneetiliselt muundatud (GM) maisisorti, siis tuli nii poliitikutelt kui ka tarbijatelt igasuguseid vastukajasid.

Komisjoni otsus tähendab ühtlasi seda, et enam pole takistusi nende 17 sordi lülitamiseks Ühtsesse Euroopa Liidu (EL) Põllumajanduslike Taimeliikide Kataloogi. Sellesse kataloogi kantud seemneid võib turustada kogu EL-is.

Euroopa Liidu tervishoiu ja tarbijakaitse volinik David Byrne oli komisjoni otsusega rahul ja nimetas seda loogiliseks sammuks: kõnealune mais on osutunud ohutuks nii inimeste tervisele kui keskkonnale. "Seda maisi on aastaid probleemideta kasvatatud Hispaanias. Mais märgistatakse selgelt kui GM mais ning talunikel tekib valikuvõimalus," selgitas volinik.

Byrne?iga sama meelt on ka Euroopa Parlamendi konservatiivist keskkonnaküsimuste eestkõneleja Caroline Jackson, kelle sõnul pole GM loomasööda või toiduga seoses teada ühtegi tõestatud terviseriski. Jackson arvates tuleb tarbijaid GM koostisosadest selgelt teavitada, nii saaksid inimesed ise teadlikult otsustada.

Euroopa suurim keskkonnavõrgustik Maa Sõbrad pole otsusega aga sugugi rahul ja nimetab seda "katastroofi retseptiks". Ühenduse sõnul saastab GM maisi kasutamine Euroopa toidu, on kahjulik talunikele ja keskkonnale. Liikmesriike kutsutakse üles tegema seda, mida Euroopa Komisjon ei suutnud: keelustama GM seemnete kasutamine.

Allikas: Eesti Geenikeskus.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.