Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veterinaar- ja Toiduamet suurendab valmisolekut lindude gripi ennetamiseks (2007-02-05 15:46:25)


Eestisse saabuja ei tohi 48 tunni jooksul siseneda loomakasvatushoonetesse…

Veterinaar- ja Toiduamet on asunud üle vaatama lindude gripi ennetusmeetmeid, varem valminud riskianalüüse ja asutustevahelisi koostööplaane, eesmärgiga tõhustada koosööd eri ametkondade vahel, vähendada viiruse kandumise riske meie riigi territooriumile ja suurendada valmisolekut võimalikuks lindude gripi puhanguks.

Amet kehtestab tõenäoliselt ka sellel kevadel kodulindude väljaspidamise keelu, mis vähendaks haiguse leviku riski metslindudelt kodulindudele. "Planeerime selle keelu rakendamist vastavalt hetkeolukorrale Euroopas ja lindude rände algusele", ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Seoses Ungari ja Suurbritannia lindude gripi juhtumitega tuletab Veterinaar- ja Toiduamet meelde, et kodanikel, kes reisivad riikidesse, kus on lindude gripi juhtumeid tuvastatud, on soovitatav vältida kontakte farmis peetavate lindude ja ka metslindudega. Eestisse saabumisel ei ole isikutel lubatud enne 48 tunni möödumist siseneda loomakasvatushoonetesse- ja rajatistesse (Loomatauditõrje seadus §7(4)). Samuti on loomapidajatel soovituslik hoida linde suletud hoonetes, et vältida võimalikke kontakte rändlindudega.

Vastavalt "Lindude gripi tõrje eeskirjale" on loomaomanik koheselt kohustatud haiguse kahtluse korral kohale kutsuma piirkonda teenindava volitatud veterinaararsti või järelevalveametniku, selleks, et lindude grippi kliiniliselt diagnoosida, proovid võtta, episotoloogiline uurimine teha ning loomataudi leviku tõkestamiseks vajalikud kitsendused ja abinõud rakendada.

Lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka, sest põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt surevust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Lindude gripp on väga nakkav, ägedalt kulgev lindude viirushaigus, mille kliinilised tunnused on raske depressioon, isutus, munatoodangu tunduv vähenemine, harja, lokutite, näopiirkonna turse, täppverevalumid limaskestadel ning äkksurm. Lindude gripile on vastuvõtlikud kõik kodu- ja uluklinnud. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud tapetakse ning hävitatakse.

 

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 05.02.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.