Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus erametsatoetuste struktuur peaks soodustama metsade uuendamist ja hooldusraiete tegemist (2019-12-20 08:43:47)

Erametsakeskuse tellimusel valmis metsaühistute uuring, eesmärgiga välja selgitada, milliseid metsandusalaseid teenuseid erametsaomanik vajab ning kuidas siduda riigi poolt makstavad toetused nende teenuste kvaliteediga. Kõige oluliseks peetakse metsade uuendamise ja hooldusraiete tegemise soodustamist.

Metsaühistud on valdavalt olemasolevate toetusmeetmetega rahul ning arvavad, et need võiksid ka edaspidi jätkuda. Kahtlevad ollakse pärandkultuuri säilitamise ja eksponeerimise toetuse ning metsa sertifitseerimise toetuse osas. Samas erametsaomanike nõustamistoetuse, metsa uuendamise toetuse, metsaühistu toetuse ja metsa maaparandustööde toetuse säilimise osas ollakse üksmeelselt väga positiivselt meelestatud. Võimalikest uutest toetustest pooldavad ühistud metsastamistoetuse kasutusele võtmist.

Uuringu raames intervjueeritud spetsialistid leidsid, et uus erametsatoetuste struktuur peaks soodustama ennekõike metsade uuendamist ja hooldusraiete tegemist. Tähtsaks peeti ka uute alade, sealhulgas väheväärtuslike põllumaade metsastamist, jätkusuutlikke metsamajandamise võtteid, elurikkuse säilitamist ning kliimamuutuste leevendamist.

Uuringu tulemused on oluliseks sisendiks keskkonnaministeeriumile siseriiklike metsandustoetuste maksmist reguleeriva määruse muutmiseks. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis kinnitab keskkonnaminister 2020 aastal uue redaktsiooni ning 2021 toimuvad siseriiklike toetuste taotlusvoorud juba uue korra kohaselt.

Metsaühistu on metsaomaniku esimene partner metsa majandamisel. See on piirkondlikke ja ühiste huvidega metsaomanikke koondav organisatsioon, kus pakutakse metsanduslikku nõustamist ja erinevaid metsamajanduslikke teenuseid.

Metsaühistute uuringu eesmärk oli välja selgitada, millised on kvaliteetsed metsandusalased teenused, mida peaks erametsaomanik saama üle kogu riigi, kuidas tagatakse nende kättesaadavus metsaühistute poolt ning kuidas siduda erametsanduse toetused Metsaühistu poolt pakutavate teenuste kvaliteediga.
Läbi aasta väldanud uuringu jaoks viidi läbi metsaühistute veebiküsitlus, intervjueeriti metsandusspetsialiste, teostati metsaühistute majandusliku jätkusuutlikkuse analüüs ning toimusid töötoad.

Uuringu tellis SA Erametsakeskus ja selle viis läbi Tallinna Ülikool.

Uuringu täistekstiga saab tutvuda SIIN.



Allikas: SA Erametsakeskuse pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.