Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Räägime talvel õuntest (2007-02-02 06:54:43)

Esimestena said tuntuks õunasordid ’Kaja’, ’Koit’, ’Lembitu’, ’Sügisdessert’, ’Talvenauding’ ja ’Tiina’...


Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute keskust tuntakse seal aretatud puuvilja- ja marjakultuuride sortide poolest. Polli uurimisasutuse 1945. aastasse ulatuva ajaloo jooksul on loodud 11 kultuuri 93 sorti.

Esimestena said tuntuks õunasordid ’Kaja’, ’Koit’, ’Lembitu’, ’Sügisdessert’, ’Talvenauding’ ja ’Tiina’; pirnisort ’Pepi’; ploomisordid ’Ave’, ’Julius’, ’Kadri’, ’Liisu’, ’Polli munaploom’ ja ’Suhkruploom’; magusa kirsi sordid ’Arthur’, ’Johan’, ’Meelika’ ja ’Norri’. Pikka aega on kiidetud musta sõstart ’Varmas’, valget sõstart ’Hele’, vaarikaid ’Helkal’ (kollane) ja ’Tomo’ (punane).

Praeguselgi aastatuhandel on ilmavalgust näinud palju uusi sorte. Õunapuudest (aretaja Kalju Kask) on ’Kaari’, ’Kaimo’, ’Karamba’, ’Katre’, ’Kikitriinu’, ’Krista’ ja ’Liivika’ katsetamisel nii Lätis, Põhja-Itaalias (Tirooli lõunapoolses osas) kui ka Hollandis. Edu on saatnud magusa kirsi aretust. Kui paljud kaua kinnitamist oodanud (aretuse algusest isegi 40 aastat) sordid 2004. aastal korraga ette võeti, sai uusi magusa kirsi sorte üksteist. Nende aretajaist mõned (Arthur Jaama, Eevi Jaama) on olnud juba üle kümne aasta surnud. Praegu töötavad aretajad Kalju Kask ja Heljo Jänes. Uute magusa kirsi sortide nimed on ’Anu’, ’Elle’, ’Ene’, ’Irma’, ’Karmel’, ’Kaspar’, ’Mupi’, ’Piret’, ’Polli murel’, ’Tontu’ ja ’Tõmmu’. Eelmise aasta karmi talve ja maikuu külmade tõttu ikaldus Pollis kirsisaak.

Kolme aasta eest registreeriti kaks uut vaarikasorti: ’Aita’ ’Alvi’. Nende aretajad on hulgast juba ammu lahkunud Johannes Parksepp ja Asta Libek. Asta Libeki aretistest said kinnituse neli musta sõstra sorti: ’Almo’, ’Ats’, ’Elo’ ja ’Karri’. Need paistavad silma suurte ja maitsvate marjade poolest, põõsaste püstisema kasvu ja haigustele vastupidavuse poolest. Käimas on katsed, uurimaks nende sortide sobivust masinkorjeks.

Pollis aretatud sordid on armastatud meie aedades. Eesti soovitussortimendis leidub 8 Pollis aretatud õunasorti, 1 pirnisort, ploomisorti, 7 magusa kirsi sorti, 2 vaarikasorti, 1 musta sõstra 1 valge sõstra sort, 1 karusmarjasort ja 3 õunapuu kloonalust. Üle tosina Polli sordi on võetud ka Läti soovitussortimenti.

Paljud uued, veel nimeta aretised on näidanud end väga heast küljest. Sordiaretajad kavatsevad mõne neist registreerida sordiks. Nimesid veel öelda ei saa, sest sageli mõtleb autor viimasel hetkel ümber ja leiab parema nime.

Kalju Kask, Polli aiandusuuringute keskus

Allikas: ajaleht Maaülikool 01.02.2007


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.