Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuld võib põhjustada allergiat (2007-02-01 06:46:59)


Saksa teadlane kummutas dermatoloogias laialt levinud müüdi nn  hüpoalleergeense kulla kohta - uuringu tulemused näitasid, et allergiat võib tekitada ka puhas kuld.  

 

Ligi kahekümne viimase aasta jooksul on nahaarstid olnud teadlikud sellest, et väike osa inimestest reageerib kullast ehetele või hambaplommidele allergilise reaktsiooniga, kuid seni on arvatud, et allergilise reaktsiooni kutsub esile nikkel või kroom, mida sisaldavad kullasulamid, kirjutab Earthtimes.org.

 

Thomas Fuchs ja Johannes Geier Goeetingeni ülikoolihaiglast viisid läbi uuringu, mille tulemused näitasid, et mõned inimesed on allergilised ka täiesti puhtale kullale.

Allergia aste varieerub, ütlevad arstid. Mõnel inimesel tekib dermatiit ehk naha pindmise osa põletik -  ja seda vaid lühiajalisest kontaktist kullast esemetega; mõnel tekib allergia aga alles pärast aastatepikkust kullast esemete kandmist.

Mõnel inimesel tekib ka kätele ja jalgadele ka ekseem - krooniline taaspuhkev nahapõletik, mis põhjustab naha sügelemist.

«Kellelgi pole varem pähe tulnud testida puhast kulda, kuna alati on arvatud, et kuld on kõikidest metallidest kõige puhtam ning ei saa tekitada allergilist reaktsiooni,» sõnas Fuchs.

Kullast ehete kandmisega kaasneva allergia testimine on komplitseeritud, kuna kullast ehted pole kunagi valmistatud 100-protsendiliselt puhtast kullas.

Hüpallergeenseks või puhtaks kullaks kutsutav kuld (12 karaati või enam) on tegelikult kulla ja nikli või kroomi sulam.

 

Allikas: www.postimees.ee 31.01.2007, Marina Zemtsovskaja

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.