Piiriülese koostööprojekti Livonian Culinary Route raames loodud toiduvõrgustikud Liivimaa Maitsed ja Taste Hanseatica koondavad Eesti ja Läti toidutootjate parimad palad detsembrikuu alguseks nii raekoja platsi Valguskülla kui ka Tartu turuhoonesse.
Kolmandat aastat avatud Valguskülas seatakse ühes klaaspaviljonis sisse hubane turuke, kus pakutakse sooje jooke ning erinevaid suupisteid. Lisaks kohapeal tarbimisele saab kaasa osta väiketootjate tooteid ja kinkekomplekte ning uurida põnevaid toiduteekondi lähemalt. Paviljon on avatud kuni 9. jaanuarini E-R kell 17-21 ning L-P 11-21. Pühade ajal võivad avamisajad varieeruda.
6. detsembril avatakse Tartu turuhoones koos suure jõuluturuga ka Liivimaa Maitsete ja Taste Hanseatica müügilett, kus lisaks põnevatele toodetele saab infot ka mõlema toidumarsruudi kohta. Müügilett on avatud turuhoone lahtiolekuaegadel kuni 23. detsembrini.
Eesti-Läti programmi projekt Livonian Culinary Route tegevused algasid 2017. aastal ning selle peamiseks eesmärgiks on tugevdada piiriülest koostööd turismi- ja toitlustusettevõtjate ning kohalike toidutootjate ja -pakkujate vahel, edendada kohaliku tooraine kasutamist ja väärtustada kohapeal valmistatud toitu.
Projekt ühendab kahte suurt võrgustikku: Taste Hanseatica koondab ajaloolisele hansateele Via Hanseatica jäävaid ettevõtteid Eestis ja Lätis ning Liivimaa Maitsed on keskendunud Lõuna- ja Lääne-Eesti ning Põhja-Läti aladele, mis olid keskajal tuntud Liivimaana.
Tegevusi viivad ellu Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, MTÜ Eesti Maaturism, Läti Maaturismi Ühendus "Lauku ceļotājs", Vidzeme planeerimisregioon, SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus, SA Valgamaa Arenguagentuur ja SA Tartumaa Turism.
Allikas: Tartu uudised