Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu tänavune Valgusküla pürgib Eesti ilusaimaks jõulukülaks (2019-11-20 00:09:50)

 

Euroopa kultuuripealinnaks valmistuva Tartu tänavune Valgusküla on kõigist oma eelkäijatest võimsaim: külake haarab enda alla pool raekoja platsi, põnevat programmi ja valguslahendusi näeb siin detsembri algusest jaanuari keskpaigani.

Sel aastal tuleb jõulukülla 19 paviljoni, mille Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia pälvinud disain on linnarahvale tuttav juba varasematest aastatest. Tänavu kolivad külakesse teiste seas ka Tartu ülikool, AHHAA keskus ja teater Vanemuine, niisamuti näiteks varjudepaviljon ja kanala.

Tartu jõulukuusk püstitatakse sel aastal väljaku keskele, et uhke puu mõjuks ühtaegu veenvalt nii raekoja poolt jalgsi liikujatele kui ka jõe poolt saabujatele ning auto- ja bussisõitjatele.

Tiigi Seltsimaja direktori Maris Peebo sõnul muudetakse klaaspaviljonide vahele jääv ruum, Küüni ja Rüütli tänav ning raekoda ümbritsevad suunad veelgi paremini kasutatavateks käiguteedeks. "Väljaku jõepoolne osa mõjub eelkõige atraktiivse vaatena eemalt lähenejale ja sõidukis möödujale: valguskontuuridega jõulutuledes raekoda joonistub hästi välja ning seda täiendavad kuusk ja paviljonid oma valgusega. Muidugi soovime, et Tartu valguskülast saaks sel aastal Eesti ilusaim jõuluküla," rääkis Peebo.

Tänavune jõuluküla valmib koostöös Eesti Kunstiakadeemia disainiteaduskonna kujunduskunsti õppekava tudengitega – appi tulid vormi- ja keskkonnadisaini, ruumikujunduse, meediagraafika ja moestilistika üliõpilased. Neid juhendab EKA keskkonnadisaini dotsent Raido Laasi. "Teeme omalt poolt kõik, et küla oleks pühade perioodil Tartu hubaseim kohtumispaik, kus uudistada erinevaid paviljone, rüübata tass kohvi või lõkke ääres käsi soojendada," ütles Laasi. Tudengid on abis ka ehituse lõppjärgus.

Valgusküla valgustamisele tuleb appi MTÜ Valgusklubi, kes on Tartu arhitektuurse valgustuse ja valguskunsti festivali Tartu Valguse ehk TAVA korraldaja. Üheks tänavuseks põnevamaks valguslahenduseks on ultraviolettvalgustite ja peeglite abil säravaks ämblikuvõrguks muunduv peegelkasvuhoone ning spetsiaalselt Valguskülla püstitatav pööripäeva valgusinstallatsioon. Mõlema installatsiooni autor on Elo Liiv.

Ehitustöödega alustatakse alanud nädalal, abiks on AS Ehitustrusti töötajad. Kujunduslahenduse suurtoetajad on kolmandat aastat järjest Glassolutions Baltiklaas ja Palmako.

Tartu Valgusküla avatakse 1. detsembril kell 17 koos linna jõulutulede ja esimese advendiküünla süütamisega.

Vaata ka: www.joululinntartu.ee

 

Allikas: Tartu LV 19.11.19 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.