Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sotsiaalse vastutuse test metsafirmadele: vääriselupaikade raie moratorium (2007-01-30 10:26:43)

 

Eestimaa Looduse Fond (ELF) on koostöös metsaettevõtetega välja kuulutamas vääriselupaikade raie moratooriumi, kaitsmaks looduskaitseliselt kõige väärtuslikumat osa Eesti metsadest. 1. veebruaril toimub pidulik nimekirja avamine. ELF kutsub metsaettevõtteid liituma vääriselupaikade raie moratooriumiga, et aidata kaasa Eesti metsade mitmekesisuse säilimisele.

ELFi metsaspetsialist Kaupo Kohv: "Vääriselupaik on koht, kus tõenäosus haruldaste ja ohustatud liikide esinemiseks on suurem kui ümbritsevas majandatavas metsas.
Vääriselupaikade üle-eestiline inventuur viidi läbi aastatel 1999 - 2002. Selle käigus leiti, et vaid 1% Eesti tulundusmetsadest vastab vääriselupaiga kriteeriumitele. Erametsades toimub vääriselupaikade säilitamine riigi ja omaniku vahel sõlmitavate vabatahtlike lepingute alusel.
Hetkel (2007. aasta algus) on teada üle 2000 vääriselupaiga, kuid sõlmitud on vaid 162 lepingut. Seega on erametsade vääriselupaigad sisuliselt kaitseta. ELFi 2006. aastal toimunud inventuur näitas, et aastatel 2002-2005 hävis raiete käigus kokku 6% vääriselupaikadest ja eksperdid hindavad, et alates 1999. aastast kuni 2006. aastani on hävinud ligikaudu 15% vääriselupaikadest. Seega on vääriselupaikade raie moratooriumiga liitumine otsekui lakmuspaberiks metsamajandajate ja puidu kokkuostjate keskkonnateadlikkuse ja sotsiaalse vastutustunde osas."

Liitumine moratooriumiga toimub läbi ettevõtte nime ja kontaktisiku lisamise väärielupaikade moratooriumiga liitunud ettevõtete avalikku nimekirja. Nimekiri hakkab asuma ELF-I koduleheküljel www.elfond.ee. Liitumise eelduseks on, et ettevõte sõnastab enda keskkonnapoliitikas ja/või oma partneritega sõlmitavates lepingutes vääriselupaikade raie moratooriumiga liitumise avalduses kirjeldatud tingimused.

1. Ettevõte tagab, et iga talle tarnitava Eesti erametsast raiutud puidukoorma juurde kuulub puidu algpäritolule viitav katastritunnus või metsateatise number. Või ostab ettevõte Eesti erametsadest pärinevat puitu ainult ettevõtetelt, kes on juba liitunud ELF-i vääriselupaikade moratooriumiga (saeveskid jt. töötlejad).

2. Ettevõte ei osta vääriselupaigast raiutud puitu.

3. Ettevõte ei teosta raietöid vääriselupaikades, va. kui tööd on kooskõlas vääriselupaiga majandamisjuhistega.

4. Ettevõte ei kahjusta oma muude metsanduslike tegevustega vääriselupaiga soodsat seisundit (nt. väljaveoteed läbi vääriselupaiga).

5. Ettevõte lähtub ka oma muudes metsanduslikes tegevustes säästva metsanduse põhimõtetest.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 30.01.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.