Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pärnumaal talvitub rekordiliselt palju veelinde (2007-01-27 08:10:58)


Pärnumaa linnuvaatlejad loendasid kesktalvise veelindude loenduse käigus Eestisse jäänud sulelisi rohkem kui kunagi varem, teiste hulgas kohtasid ornitoloogid ka kevadisi laulurästaid ja kuldnokki.

"Kui varasematel aastatel pole me siin kandis kunagi üle viie tuhande linnu kokku lugenud, siis tänavu sai neid kokku enam kui kümme tuhat," ütles looduskaitsekeskuse ornitoloog Indrek Tammekänd Eesti Päevalehele, kelle sõnul on talvitujate hüppeline kasv tingitud erakordselt soojast talvest.

Tammekänd märkis, et kui tavaliselt on eelnevatel aastatel Pärnumaal olnud ranniku ääres vaid paar vaba veega vaatluskohta, kuhu linnud kogunesid, siis tänavu olid veekogud kõikjal jäävabad.


Tavaolukorras Pärnumaal jaanuaris väga harva kohtavatest liikidest jäi linnuvaatlejatele kõige arvukamalt silma kalakajakaid laululuiki). Viimati nimetatud peaksid tegelikult juba ammu end Taani või Hollandi suurtel rohumaadel nuumama, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kõige tähelepanuväärsemaks pidas Tammekänd aga seda, et ornitoloogidele jäi teiste suleliste hulgas silma ka laulurästas. "See oli siin kandis üldse läbi aegade esimene laulurästa talvine vaatlus, tavaliselt saabuvad nad alles aprilli lõpu poole," rääkis ta.

Tema sõnul on ornitoloogidele hakanud silma ka ligi poolsada kuldnokka.

Kuigi vahepeal pöörasid talveilmad kärekülmaks, ei usu Tammekänd, et sellest siia jäänud sulelistele erilist häda sünniks. "Kui lindudel on natukenegi toitu, siis energiat neil jätkub. Pealegi, kui külm kõrgrõhkkonnaga meile jõuab, on lindudel ka soodsamad lõuna poole lendamise tingimused, sest tuul puhub tagant," lisas Tammekänd.

Allikas: ajaleht
Pärnu Postimees 26.01.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.