Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas laheneb ühtse pindalatoetuse väljamaksmine? (2007-01-26 08:59:52)


Ühtse pindalatoetuse väljamaksmisel on sattunud löögi alla 348 taotlejat. Kellel on õigus, taotlejail või PRIA-l?
Põllumajandusministeeriumi sõltumatu auditi vahearuanne, mis peab andma vastuse 348 taotleja toetusõiguslikkuse kohta, valmib veebruari keskpaigaks.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo sõnul esitati PRIA-le eelmise aasta kevadel 18531 pindalatoetuste taotlust, seega on toetus kätte saamata vähem kui 3% taotlejatest, neist enamus Hiiu-, Saare- ja Läänemaal. 348 taotleja puhul on seniste kontrollide käigus tuvastatud pindade erinevus üle 20% ning ühtse pindalatoetuse puhul üle 30%. Selliste rikkumiste puhul on ette nähtud ka sanktsioonid,”

“Muretsen koos Hiiu, Saare ja Lääne maavanematega nende piirkondade taotlejate pärast. Kuid on kahetsusväärne, kui avalikkuses luuakse muljet justkui sõltuks toetuste väljamaksmine või tagasinõudmine ministri suvast,” ütles Tuiksoo.

Ministri sõnul on toetuste väljamaksmisega seotud probleemide ülepolitiseerimine valimiseelses olukorras ilmselt paratamatu, kuid tuleb arvestada, et tegemist on suures osas Euroopa Liidu etteantud reeglitega, mille täitmist EL ka järjekindlalt kontrollib.

Kui selgub pinnaerinevusi ja mittevastavus toetuse saamise tingimusele, siis vastavalt EL ÜPP rakendamise seaduse §-le 66 on PRIA kohustatud tagasi nõudma kõik alusetult väljamakstud toetussummad.

“Ausatel taotlejatel pole midagi karta. Kuid meil tuleb välja selgitada need, kes on teadlikult vassinud ja nemad peavad ka vastutama,” kinnitas Tuiksoo. “Arusaamatuste vältimiseks peavad kõik taotlejad endale reeglid selgeks tegema. Tagantjärele tarkusest on vähe kasu.”

Auditi esimeses etapis viiakse läbi valikuline 2003-2006 pindalatoetuste toetusskeemide väljamaksete testimine, keskendudes PRIA järelkontrolliosakonna poolt tuvastatud pindalaerinevustele ning põllumassiivi, põllu- ja püsirohumaa tõlgendamise erisustele. Põllumajandusminister kinnitas, et juhul, kui PRIA on teinud vigu, tuleb tal ka need vead parandada.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 25.01.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.