Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti toiduohutuse süsteem on usaldusväärne (2019-10-07 08:25:18)

Maaeluministeeriumi korraldatud erakorralises auditis juhiti tähelepanu
parendamist vajavatele kohtadele. Väiksematest puudustest hoolimata on Eesti toiduohutuse süsteem usaldusväärne ja toit ohutu.

Erakorraline audit vaatas üle ministeeriumi töökorralduse ning allasutused esitasid kavad, kuidas rakendada Riigikontrolli väljatoodud ettepanekuid. Audiitorite hinnangul tuleb parandada Maaeluministeeriumi, Veterinaar- ja Toiduameti ning Põllumajandusameti koostööd taimse toidu ohutuse tagamisel.

"Toidu ohutuse tagamine on Maaeluministeeriumi olulisimaid tegevusvaldkondi. Ministeerium teeb kõik selleks, et Eesti toit oleks ohutu," ütles maaeluminister Mart Järvik.

"Auditis väljatoodud ettepanekute rakendamiseks koostatakse tegevuskava. Mul on hea meel tõdeda, et juba auditi läbiviimise ajal on tehtud mitmeid parendusi. Täpsustati pestitsiidide jääkide riiklikku kontrolliprogrammi koostamise põhimõtteid ja pöörati tähelepanu tulemuste selgemale ja kajastamisele," lisas minister Järvik.

Peamised järeldused:

· Taimekaitsevahendite jääkidega seotud teaduslike riskihinnangute ja uuringute korraldus on olulises osas selge ja järjepidev.

· Ministeeriumi põhiülesanded toiduohutuse valdkonnas on täidetud.

· Rahastuse on saanud ministeeriumi toiduohutuse osakonna rakendusuuringute programmi esitatud projektid.

· VTA ja PMK koostöölepingud reguleerivad olulises osas kõiki analüüsi tegemisega seotud asjaolusid.

· Maaeluministeerium koos allasutustega on viimasel kahel aastal aktiivselt tegelenud tervikteenuste kaardistamisega ja rakendab seeläbi nn enesekontrollisüsteemi, mille raames on juba mitmes valdkonnas parendusi tehtud. Nimetatud protsess aitab kindlasti kaasa ka Riigikontrolli kaardistatud probleemidele lahenduste leidmisele.

· Täpsustada tuleb rakendusuuringute rahastamist ja seada konkreetsemaid prioriteete. Edaspidi pannakse enne rakendusuuringute programmi tegevuste esitamist kokkulepitud kriteeriumide alusel paika prioriteedid. Vastavalt rahalistele võimalustele teeb uuringute põhjal lõpliku otsuse juhtkomisjon.

· Pestitsiidijääkide riiklik kontrolliprogramm ei ole riskipõhine ega mitmeaastane.

· Proovide tulemuste hindamise ja üksikjuhtude teavitamise puhul on veel palju parendusvõimalusi.

Taimekaitsevahendite jääkide kontrollimine toimub üle-euroopaliste koordineeritud põhimõtete alusel. VTA kontrollib järjepidevalt nii Eestist, teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest kui ka kolmandatest riikidest pärit toitu. Nende kontrollide tulemuste põhjal võib praegu väita, et Eesti tarbija saab poelettidelt head ja kvaliteetset toidukaupa. Samas on terviseriskide ennetamiseks väga oluline ka tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.