Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõgevamaal Palal hävitas metsis kuuseistandiku (2007-01-26 06:58:33)

 

Palal hävitas metsisekukk kuuseistandikus ligemale kümne tuhande taime eelmise aasta kasvud. 19. jaanuaril püüti kahjutekitaja kinni ja viidi asulast õige kaugele Murru metskonna nõmmedele.

 

Kuusetaimla rajanud Weinrauchide pere ei osanud aimatagi, et juba teist kuud Palal vallamaja ja kooli ümbruses ringi uitav metsis võib midagi kurja teha. Pigem imestati muidu nii argliku ja metsasügavustes elava linnu ebatavalist julgust elada asulas inimeste läheduses. Nädal tagasi märkas pererahvas metsist taimlas askeldamas ja lähemal uurimisel selgus, et enamikul kolme-nelja-aastastest kuusekestest on möödunudaastased kasvud läinud ja korralikke müügitaimi neist enam ei saa. Metsandusspetsialisti hinnangul võib puu äranokitud kasvude tõttu mitmeladvaliseks ja jässakaks muutuda ning kaotab oma kasvus aasta. Kuna selliseid kuuseistikuid enam müüa ei saa, ulatub metsise poolt tekitatud kahju 50 000 kroonini.

 

Metsis ehk rahvapäraselt mõtus on meie metsades ja rabades suurim kanaline ja kuulub looduskaitsealuste liikide II kategooriasse. Suvel toituvad nad putukatest ja õrnematest taimeosadest. Nad söövad ka mitmesuguseid õisi ja marju, eriti mustikaid. Talvel on aga nende peamiseks toiduks männiokkad. Hormonaalse regulatsiooni häired võivad aga tedre n-ö hulluks ajada ja kutsuda esile sellele liigile ebatavalist käitumist. Ilmselt seetõttu vahetaski Pala metsisekukk elupaika ja hakkas tavapäraste männiokaste asemel kuusekasve sööma.

 

Pala oma uueks kodu- ja söömakohaks valinud metsisekukk otsustati kinni püüda ja rõngastada ning viia inimasustusest võimalikult kaugele metsaäärsetesse rabadesse, kus ongi selle linnuliigi tavapärane talvine elupaik. Mõtus nagu teisedki kanalised on üsna vilets lendaja ega suuda ühe hooga läbida kuigi pikki vahemaid. Ehk pöördubki see ebahariliku käitumisega isend oma liigile omase ja tavapärase elu juurde tagasi.

 

19. jaanuaril laotas metsakonsulent Vahur Sepp koos viie abilisega kuusetaimla sellele kohale, kuhu arvati lindu lendavat, suure kalavõrgu. Varsti maanduski sellele hullunud ja inimeste suhtes julgeks läinud metsis. Meestel jäi vaid võrk peale visata ning Palal paksu pahandust teinud lind oligi käes. Metsise edaspidise tegevuse jälgimiseks ta rõngastati ja sõidutati kaugele metsa.

 

Allikas: ajaleht Vooremaa 24.01.2007, Ardi Kivimets

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.