Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaagentuur uurib Tartu koolide juures õhukvaliteeti (2019-09-23 08:23:09)

Keskkonnaagentuur alustas koos Tartu koolidega üle-Euroopalise õhukvaliteedi teemalise kodanikuteaduse projektiga. Eesootava autovaba päeva valguses on nüüd hea analüüsida, millise kvaliteediga on koolide juures välisõhk tegelikult - pole ju saladus, et vanemad oma lapsed just autoga armastavad kooli sõidutada.

Keskkonnaagentuur on Eesti poolseks koordinaatoriks Euroopa Keskkonnaameti poolt juhitavale üle-Euroopalise õhukvaliteedi teemalisele kodanikuteaduse projektile, kus projektis osalevate Euroopa riikide koolide ümbruses mõõdetakse NO2 sisaldust õhus.

Projekti eesmärgiks on uurida, kas kooli tänavapoolses küljes on õhukvaliteet halvem (NO2 sisalduse hulk suurem) kui kooli siseõues ja kui suurel määral.

16. septembril alustasime projektis osalevate Tartu koolidega õhukvaliteedi hindamist, mille raames paigaldasime koolide juurde neljaks nädalaks NO2 passiivsed difusioonkogujad. Peale kogumisperioodi teostatakse Eesti Keskkonnauuringute Keskuse laboris kogujate analüüs, misjärel antakse hinnang projekti raames püstitatud õhutemaatikat käsitlevatele küsimustele.

Miks on õhk ja selle kvaliteet oluline? Kas see mõjutab otseselt meie tervist ja meid ümbritsevat keskkonda?Milline on õhukvaliteet koolide ümbruses? Millised on õhu saastumise põhjused ja selle tagajärjed? Kuidas saaksime vältida õhu saastumist? Need on olulised küsimused, mis vajavad mõistmist ja arutelu.

Projekt võimaldab koolidel täiendada õppekavalise keskkonna ja õhuvaldkonna temaatika käsitlemist kaasates õpilasi oma kooli ümbruses teostatud õhukvaliteedi tulemuste põhjal arutlema nendel teemadel ning võrdlema saadud tulemusi nii teiste projektis osalevate Tartu koolide kui ka Euroopa koolide mõõtmistulemustega. Ühtlasi võimaldab tõsta õpilaste, õpetajate ja lastevanemate keskkonnateadlikkust ning juhtida tähelepanu kooli ümbruse õhukvaliteedile ning seda mõjutavatele teguritele.

Soovime, et õpilased oleksid keskkonnateadlikud, mõistaksid neid ümbritsevat keskkonda mõjutavaid tegureid ning oma tehtud valikute ja otsuste mõju keskkonnale.

Detailsem kirjeldus projekti kohta on avaldatud Keskkonnaagentuuri kodulehel: https://www.keskkonnaagentuur.ee/et/eesmargid-tegevused/projektid/ule-euroopaline-ohukvaliteedi-teemaline-opilaste-kodanikuteaduse

Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.