Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kavalusega muttide vastu (2007-01-21 02:42:51)


Talve kohta ebatavaliselt soojad ja niisked ilmad on paljud majaomanikud pannud pead murdma, mida teha mullamuttidega, kes hoovi käikude ja mullakuhilatega täidavad.

Tallinnas asuva osaühingu Pest Chemical müügisekretäri Piret Lainde sõnade kohaselt on jaemüügis mõni mutitõrjevahend, kuid nende toime kohta on vastakaid arvamusi: ühed väidavad et toimib, teised, et mitte.
“Meil on müügil mutipeletusgaas, balloonid asetatakse käikudesse ja niiskusega eraldavad need küüslaugulõhna, mis tõrjub mutid ja vesirotid eemale,” rääkis Lainde. “Pärast peaks paar-kolm nädalat vaikus majas olema, siis tuleb protseduuri korrata.”

Abiks võivad olla mutikuulid, mis paigaldatakse pärast muttide aiast peletamist. Need tekitavad lõhnabarjääri ja hoiavad loomad edaspidi aiast eemal.

“Sellest meetodist võib kasu olla, kui maa-ala pole hektarite suurune, vaid pigem tavaline majahoov või peenralapp,” seletas Lainde.
 

Lainde jutu järgi kasutatakse endiselt püüdmiseks traditsioonilisi mutilõkse, mis olid eriti populaarsed aastaid tagasi, kui mutinahkasid veel kokku osteti.

Tegelikkuses võib selle üle, mis mutitõrjeks aitab ja mis mitte, vaidlema jäädagi, igal aiaomanikul on oma lugu rääkida. Poes müüdavate vahendite kõrval kasutatakse rohkelt iseleiutatud või rahvatarkusena levivaid meetodeid.

Rahvasuus levivad jutud, et mutikäikudesse võib kallata kasutatud kassiliiva, sest mutid on lõhnatundlikud loomad ja spetsiifiline hais peletab nad eemale. Samamoodi toimib koirohi.

Kiidetakse taksikoera, kes hea jäljekütina mutiga üks-null teeb, julgemad on koguni naaritsa majja võtnud, et see pahandusetekitajad kinni püüaks.

Ühes aiandusfoorumis kirjutab keegi kogunisti, et kasutas muttide vastu soomlaste ideed, mille järgi tuleb laulvale õnnitluskaardile võimsam patarei külge panna, kaart purki pista ja maa alla matta, sest mutt on helide suhtes tundlik.

“Mul see pinises maa all ikka mitu kuud, muudkui “õnne soovime sul, õnne soovime sul”, esimese nädala lõpuks oli vist kogu küla mutipopulatsioon tulnud tasuta kultuurilist meelelahutust hankima, sest hunnik kerkis hunniku kõrvale,” ei andnud meetod paraku tulemusi.

Kõige sagedamini kinnitatakse, et efektiivseim vahend on värske mutikäigu juures valvata ja mutt labidaga maha lüüa.

Allikas: ajaleht Pärnu Postimees 20.01.2007 Anniki Leppik.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.