Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hommikukohv Kadarbiku talus (2007-01-20 11:58:17)

 

On hommik. Õues on kuus kraadi sooja. Peab vaatama kalendrisse veendumaks, et tegemist on tõepoolest jaanuarikuuga. Kadarbiku talu Ääsmäe ladudes on minu jutukaaslaseks Ants Paki noorem poeg Ville, kes on ühtlasi Kadarbiku talu tootmisjuht.

Missugused maad siin on ja palju tööjõudu kasutate?
Meil on põllud suurel alal laiali. On liivast, savist ja turbast maapinda. Meie omanduses on 180 ha, kuid kasutame 500 ha. Aastaringselt on meie juures tööl ligi 95 inimest, hooajal tuleb abikäsi juurde. Sügiseti on põllul 10 inimest. Võrdluseks olgu öeldud, et 10 aastat tagasi oli minimaalne inimeste arv põllul 140. Meil on kaks ettevõtet - Kadarbiku Talu ja Kadarbiku Köögivili. Terve pere on  ametis - isa on peaideoloog, ema on pea-raamatupidaja, vend Veiko on Kadarbiku Köögivilja tegevjuht. Mina olen Kadarbiku Talus tootmisjuht.

Kuidas leiate sobivaid töötajaid?
Lihtsa töö tegijat on kerge leida. Palju keerulisem lugu on spetsialistidega. Ettevõtte laienedes tekiks näiteks kohe keeruline olukord tehnoloogide leidmisel, sest neid on vähe. Head spetsialistid eelistavad töötada suurtes firmades, kus on arenemis- ja karjäärivõimalus.
Töötajate hulgas on palju lähiümbruse elanikke. Näiteks Keilast toome ise töötajaid bussiga kohale, kuid paljudel on oma auto.

Kas pakute tööle soovijale ka koolitust, kui on tegemist asjaliku inimesega?
Me ei ole seda veel teinud. Oleme väike ettevõte ja saame esialgu oma jõududega hakkama.  Tõenäoliselt tuleb sellega tegelda tulevikus.

Kuidas tekkis mõte hakata smuutit Eestis tootma?
Maailmas ringi käies hakkas lihtsalt silma, et on olemas selline huvitava nimega tervislik jook. Ja meil Eestis seda ei olnud. Smuuti tundus olevat loogiline jätk mahladele. Alustasime porgandimahla tootmisest. Hiljem oli vaja sortimenti laiendada. Tõime  turule õuna-, siis peedimahla. Aga ikka oli veel vaja. Ja siis oligi smuuti kord.

Kas porgandimahla porgandid kooritakse?
Jah muidugi. Muidu jääb tal kibe järelmaitse.
Ma ise tarbin ka vahelduva eduga pool liitrit porgandimahla päevas. Väga palju ei ole ka hea. Algusaastatel oli kogus suurem -  ikka paar pudelit päevas. Lõpuks tekkis küllastus.  Nahk küll kollaseks ei läinud, aga tasub siiski mõõdukas olla, sest see on suht vägev jook. Pooles liitris on ju  1 kg porgandeid. Ma ei ole sinisel lehel olnud alates 1992. aastast.

Allikas: ajaleht Harjumaa 19.01.2007, Reet Silva

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.