Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Olmejäätmete sortimine muutub aina olulisemaks (2007-01-19 10:09:14)


Peagi kehtima hakkav keskkonnaministri määrus “Olmejäätmete sortimise kord ning sorditud jäätmete liigitamise alused” kohustab kohalikke omavalitsusi korraldama jäätmete sortimist ja taaskasutatava materjali liigiti kogumist.

“Olmejäätmete sortimise ja taaskasutatava materjali liigiti kogumise kohustus on sätestatud juba Jäätmeseaduses, keskkonnaministri poolt tänavu 16. jaanuaril allkirjastatud määrus kehtestab olmejäätmete sortimise korra, sorditud jäätmete liigitamise alused ja täpsustab omavalitsustele pandud kohustusi,” ütles Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna nõunik Kaili Kuusk.

Määruse eesmärk on suurendada olmejäätmete taaskasutamist ehk vähendada prügilasse ladestatavate jäätmete kogust, seejuures on korralduslik roll kanda just omavalitsutel.

“Omavalitsustel tuleb otsustada, kas nad loovad oma elanikele võimalikult soodsad jäätmete liigiti kogumise võimalused ja kehtestavad seejärel kohustuse sortida jäätmeid juba tekkekohas, näiteks kodus või kontoris,” täpsustas Kuusk. “Teine võimalus on lubada sortida juba segunenud jäätmeid, seda siis üldjuhul jäätmekäitlusettevõttes.”

Kuusk tõi positiivse näitena Tallinna linna, kus on hakatud rakendama esimest varianti ehk elamupiirkondadesse on paigaldatud olmejäätmete (nt paberi ja kartongi, pakendite) eraldi kogumiseks konteinerid. “On oluline, et inimeste jaoks oleks jäätmete sortimine võimalikult mugav, et neil tekiks motivatsioon seda teha ja võimalikult palju jäätmeid läheks taaskasutusse.”

Jäätmete tekkekohas sortimine ja liigiti kogumine on parem lahendus sellegi poolest, et tagab taaskasutatavate jäätmete kõrgema kvaliteedi ja parema taaskasutamise võimaluse. Jäätmekäitlusettevõttesse jõudnud jäätmed on segunenud biolagunevate jäätmetega (nt toiduained), mis määrivad ja rikuvad, muutes materjalide taaskasutamise raskeks või isegi võimatuks. Olmejäätmete sortimisel tuleb esialgu liigiti koguda paberit ja kartongi, pakendeid, ohtlikke jäätmeid ning biolagunevaid aia- ja haljastusjäätmeid.

Ka enamuse EL liikmesriikide praktika olme- ja nendesarnaste tavajäätmete taaskasutuse edendamisel on suunatud siiski teatud jäätmeliikide tekkekohas liigitikogumisele.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 19.01.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.