Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toalilli lõhkuv lemmik vajab tegevust (2007-01-19 08:11:45)


Kui muidu igati armas kiisu kipub end lõbustama toataimi süües ja lõhkudes, võib see viidata tõsiasjale, et lemmikul on igav ja temaga tuleks rohkem tegeleda.

 

Paljud kassiomanikud kurdavad, et nende lemmikud tunnevad liiga suurt huvi toataimede vastu. Mõned kassid nagu ei teakski, et nad on lihatoidulised loomad, närides isuga nii potitaimi kui ka lõikelilli.

 

Enamasti näksivad taimi kassid, keda peetakse ainult toas. Kuid seda juhtub ka õues käivate kassidega, kes talvel satuvad sinna harvem.

 

Pole muud närimist

 

Lillede närimine johtub sageli sellest, et kassil lihtsalt pole muud sobivat taimset materjali. Väljas käivad kassid söövad sageli nii värskeid kui ka kuivanud rohukõrsi. Toas elavale miisule saab pakkuda sama. Enamasti lõpetavad kassid toalillede närimise, kui neile on potti muru kasvama pandud. Kass võib leppida ka peene heinaga, sel juhul ta kasvavat muru ei vajagi.

Kui aga kass armastab toalilli lihtsalt lõhkuda, on sellest palju raskem jagu saada. Probleemi lahendamiseks tuleks esmalt kassi jälgida, et tema käitumisest täpsem ülevaade saada. Mõnikord ei lõhu kass lilli sihilikult, vaid ajab neid aknalaualt alla või tallab neil otsas nii-öelda kogemata, põhjuseks mõni erilist huvi äratav objekt akna taga. Näiteks kui panete akna taha lindude söögimaja, ei maksa sama akna laual toataimi hoida.

 

Kata muld potis kinni

 

Kui kass kipub lillepotist mulda välja kaevama, tasub muld kinni katta. Poti võib pealt sulgeda fooliumiga, see ei lase kassi mullale ligi ja üldiselt kassidele ei meeldi külma krabisevat fooliumi kraapida.

Teine võimalus on lõigata papist kate, mis sobiks täpselt poti kujuga, ning teha taime varre jaoks auk. Papist kaitse võib osutuda paremaks lahenduseks, sest selle saab kaunistada vähem silma riivavaks, ka on papi serva kergitades lihtsam mulla niiskust kontrollida ning vajadusel taime kasta.

Kui kass taime lõhkudes end lihtsalt lõbustab, tuleks püüda tema elu muul viisil huvitavamaks teha. Paljud kassid ajavad heal meelel taga laserpointeri täppi, mängivad teatud leludega või viidavad aega linde jälgides.

Kassi mänguasju võiks olla mitu, kuid need ei tohiks tal kogu aeg käpaulatuses vedeleda. Hea on lelusid vahetada, näiteks anda kodust lahkudes kassile mänguasi ja hiljem see jälle ära panna. Järgmisel päeval tuleks valida veidi erinev ese, sel juhul tundub mänguasi kassile palju paeluvam.

 

Linnumaja akna taha

 

Täiskasvanud kassi ööpäevane aktiivsusperiood on tegelikult väga lühike ja tubase eluga harjunud loom ei suuda kuigi kaua mängida – tähelepanu kaob ja kass väsib. Seega ei ole mingit vajadust tundide kaupa kassiga mässata, piisab paarist-kolmest veerandtunnist päevas.

Üks võimalus kassi tähelepanu suunata on panna akna taha lindude söögimaja. Kui vähegi võimalik, võiks maja olla aknast veidi eemal, siis ei sega aknal passiv kass linde. Kassi tähelepanu on aga kindlustatud. Kassiomanike kinnitusel on võimalik toataimedeks valida liike, mis on veidi «kassikindlamad». Üldiselt on ühed vastupidavamad toataimed kaktused, sest torkivate lilledega kassid kokku puutuda ei taha.

Üldiselt peavad kooselule kassiga paremini vastu laiemate lehtedega taimed, peened lillelehed satuvad kergemini närimise ohvriks.

 

Allikas: www.tarbija24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.