Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kagu-Aasias avastati pimestavalt valge põrnikas (2007-01-19 07:48:03)

 

Kagu-Aasias leitud pimestavalt valge Cyphochilu põrnikas võib teadlaste sõnul aidata kaasa hiilgavalt valgete ja äärmuslikult õhukeste materjalide väljatöötamisele.

Briti teadlaste sõnul on sõrmeotsa-suuruse põrnika kest valgem kõigist siiani teadaolevatest  looduses leiduvatest materjalidest. Lähedasel vaatlusel tulid nähtavale kesta katvad soomused, mis on 10 korda õhemad juuksekarvast, vahendas BBC.

"Kui ma panin nad [põrnikad] elektroonilise mikroskoobi alla, avanes minu ees justkui uus maailm," kirjeldas Exeteri ülikooli teadur doktor Pete Vukusic. "Taoline puhas ere valge värv on putukate puhul ebatavaline," selgitas ta. Teadlased leidsid, et põrnika valge värv on heledam kui piima või keskmise inimhamba värv.

Uuringute käigus selgus, et Cyphochilu põrnika ere värv tuleneb sellest, et tema kest on kaetud äärmiselt õhukeste soomustega, mille läbimõõt on kõigest 5 mikromeetrit ning mille kolmemõõtmelised sisestruktuurid paiknevad äärmiselt juhuslikult.

Just ebaregulaarsed struktuurid tekitavad taolist eredat valgust, selgitas doktor Vucusi. Kui värvi saab luua äärmiselt korrapäraste struktuuridega, siis valgedust saavutatakse juhuslike iseärasustega, mis hajutavad kõik värvid üheaegselt laiali.

 

Allikas: www.etv24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.