Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tomat ja spargelkapsas eesnäärmevähi vastu (2007-01-18 10:18:57)


Uus Illinoisi ülikooli uuring näitas, et tomatid ja brokoli (spargelkapsas) – köögiviljad, mida tuntakse nende vähivastase toime poolest – vähendavad eesnäärmekasvajaid kõige paremini koos tarbituna.

 

 «Kui tomatit ja brokolit süüakse koos, võib märgata lisaefekti, » sõnas toitumisprofessor John Erdman Illinoisi ülikoolist.

 

Oma uuringus söötsid teadlased siirdatud eesnäärmevähirakkudega laborihiirtele tomati- ja brokolipulbrit, kumbki pulber moodustas seejuures 10 protsenti hiirte päevasest toidust.

Pulbrid valmistati värsketest tomatitest ja brokolist, nii et katsete tulemusi saaks võrrelda tervete köögiviljade söömise mõjudega.

 

Teise grupi hiirtele söödeti eraldi kas tomati- või brokolipulbrit või hoopis lükopeeni – tomatites sisalduvat punast pigmenti, millel arvatakse olevat vähivastane toime – või finasteriidi – suurenenud eesnäärmega meestele mõeldud ravimit. Veel üks hiirte grupp kastreeriti.

 

22 nädalat hiljem kaalusid teadlased kasvajaid. Tomati-brokoli grupis olid kasvajad vähenenud kõige enam. Erdmani sõnul osutus ainsaks tomati-brokoli dieedile kõige lähedasema toimega «raviks» kastreerimine.

 

«Toitumisspetsialistidena oli meil väga põnev võrrelda sellist drastilist operatsiooni dieediga ning näha sellist tulemust. Vanemad mehed, kellel on aeglaselt arenev eesnäärmevähk ning kes on otsustanud oodata keemia- ja kiiritusravi vajalikkust, peaksid tõsiselt kaaluma tomatite ja brokoli söömist,» sõnas uuringu kaasautor Kirstie Canene-Adams.

 

Kui palju tomatit ja brokolit peaks sööma üks 55-aastane mees, kes muretseb oma eesnäärme tervise pärast? Teadlased tegid mõned arvutused.

 

«Et saavutada selliseid tulemusi, peaksid mehed tarbima igapäevaselt 1,4 tassitäit toorest brokolit ja 2,5 tassitäit värsket tomatit või ühe tassitäie tomatimahla või –pastat. Ma arvan, et see on vägagi teostatav,» ütles Canene-Adams.

 

Erdmani sõnul näitas uuring, et tervete toiduainete söömine on parem kui nende üksikute komponentide tarbimine toidulisanditena. «On parem süüa tomateid kui võtta lükopeeni toidulisandit,» ütles ta. «Ja keedetud-küpsetatud tomatid võivad olla paremad kui toored tomatid. Hakkimine ja kuumutamine muudab tomati ja brokoli vähiga võitlevad komponendid bioloogiliselt omastatavamaks.»

 

Üks teine Erdmani hiljutine uuring näitas, et hiirtel, keda toideti 4 päeva jooksul tomati karotinoidide fütoflueeni ja lükopeeniga või kellele anti 10 protsendi ulatuses päevasest toidust tomatipulbrit, vähenes tunduvalt testosteroonitase. «Suurem osa eesnäärmevähist on hormoonide suhtes tundlik ning testosteroonitaseme alandamine võib olla ka üheks viisiks, kuidas tomatite söömine vähendab eesnäärmevähi kasvu,» seletas Erdman.

 

Allikas: www.postimees.ee 17.01.2007, Marina Zemtsovskaja

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.