Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tule haruldasi ebapärlikarbi elupaiku ja kukemarjanõmme taastama! (2019-07-10 07:50:03)

 

Foto: Projekti sihtliik mustlaik-apollo Lahemaa rahvuspargis Altja jõe luhal. Pildistas Merili Martverk.

 

 

Keskkonnaameti talgutel saab igaüks panna käed külge Eesti haruldaste liikide seisundi parandamiseks, õppida tundma meie põnevaid loodusväärtusi ning preemiaks tehtu eest nautida leili kuumas saunas.

Keskkonnaameti korraldatavad talgud toimuvad Eesti-Soome ühise LIFE projekti "Läänemere rannikuelupaikade võrgustike taastamine" raames. Et meie rannikuelupaikade hooldamisel saaks kaasa lüüa võimalikult palju huvilisi, toimub projekti jooksul Eestis ja Soomes kokku ligi 30 talgulaagrit. Seetõttu kutsubki Keskkonnaamet talgulisi projektialadele Lahemaa rahvusparki Pärlijõele ja Kolga lahe maastikukaitsealale Rammu saarele.

12.-14. juulil toimuvate Pärlijõe talgute eesmärk on parandada nii Eestis kui maailmas haruldase ebapärlikarbi elupaiku. Ebapärlikarbi eluiga küündib heades tingimustes, jaheda ja puhta veega forellijões, üle 130 aasta. Talgutel lammutatakse Pärlijõel koprapaise, eemaldatakse lõheliste rändetõkkeid ja puhastatakse lõheliste kudekoelmuid. Puhkehetkedel räägitakse talgute peategelase, vähetuntud ebapärlikarbi omapärasest eluviisist, otsitakse Eesti suurimast rahvuspargist karujälgi, õpitakse kuulama ja märkama nahkhiiri ning nauditakse traditsioonilist sauna.

Rammu saarel toimuvatel talgutel 19.-21. juulil taastatakse Eestis haruldaseks muutunud kukemarjanõmme. Vältimaks liigirikka nõmme kinnikasvamist kadakate ja väikeste mändidega, tuleb need nõmmelt eemaldada. Puud varjutavad päikesega kohastunud liikide elupaiku ning mändide okkavaris kahjustab pinnast hapestades nõmmele omast alustaimestikku. Talgutel tutvume Rammu saare põneva ajaloo ja loodusväärtustega ning päeva lõpetame sealses soome saunas.

"Talgutel osalemine on suurepärane võimalus ühendada looduskaitseliselt vajalik ja kasulik töö meeldejääva elamusega looduskaunites paikades, kuhu muidu ehk niisama uitama ei satu. Talgutele on oodatud nii üksikisikud, pered kui ka sõpruskonnad ja muud kollektiivid. Anname ühiselt panuse meie haruldaste liikide püsimiseks Eesti looduses ka tulevikus," lausus Riina Martverk, Keskkonnaameti projektijuht.

Sel kevadel on projekti raames juba peetud Kolga lahe väikesaartel kähriku ja mingi jahti, et tõrjuda ohtlikke võõrliike ja kaitsta saartel pesitsevat linnustikku kiskluse eest. Mitmetes Soome lahte suubuvates jõgedes ja nende kallastel Lahemaa rahvuspargis on käimas välitööd, millega täpsustatakse koosluste ja liikide seisundit ning kavandatakse tegevusi nende elutingimuste parandamiseks. Välitööde tulemuste põhjal valmivad liikide ja koosluste taastamiskavad, mis viiakse ellu järgneva viie projektiaasta jooksul. Lisaks on projekti partneri Tallinna linna poolt tehtud Paljassaare poolsaarel liigirikaste rannaniitude taastamiseks roostiku tõrjet 16 hektaril ja võsaraiet 5 hektaril ning sel suvel hooldab ala ligi 40 veist.

Eesti-Soome ühine LIFE projekt "Läänemere rannikuelupaikade võrgustike taastamine" on suunatud rannikumere ja -koosluste, väikesaarte, jõgede ja kallaste elupaikade ja vee-elustiku tervendamiseks ning kestab kuni 31. märtsini 2025. a. Projekti kohta saab pikemalt lugeda Keskkonnaameti kodulehelt.

 

 

Allikas: Keskkonnaameti pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.