Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduskaitsjad keskenduvad geneetiliselt erilistele loomadele (2007-01-16 12:03:15)

 

Londoni Zooloogiaühing (ZSL) on loonud programmi, millega püütakse kaitsta geneetiliselt kõige eripärasemaid ja veidramaid olendeid maailmas. Loomade kaitsmiseks on loodud Evolutsiooniliselt Eriliste ja Globaalselt Ohustatute (Edge) projekt, vahendas BBC.

Programmi raames võetakse hoolikama kaitse alla unikaalse evolutsioonilise ajalooga loomad, keda ähvardab väljasuremine. ZSLi hinnangul on paljud seesugused liigid jäänud seniste looduskaitseprogrammide raamest välja.

"Inimesed on kaua rääkinud sellest, et ainukordsed liigid vajavad eriti pikaajalist kaitset, aga neid on olnud väga keeruline integreerida looduskaitsekavadesse," ütles programmi juhtiv teadlane Jonathan Baillie. "See on esimene ülemaailmne programm, kus meil on õnnestunud seda teha."

Eripäraste liikide kaitse alla võtmist võimaldab seesuguse süsteemi väljatöötamine, mis näitab suhteid erinevate liikide kujunemise vahel.

Edge-programm hõlmab loomaliike, kellel on vähe lähedasi sugulasi, kes on geneetiliselt omanäolised ja kelle kaitse vajab koheseid samme.

Kokku on teadlased välja toonud 564 liiki, mis täidavad kriteeriume, kuid keskendutakse neist sajale olulisemale, kellest omakorda saavad suurima panuse esialgu kümme.

Prioriteetsete liikide hulgas on näiteks kääbusjõehobu, Jangtse jõedelfiin, pikakõrvaline hüpik ja kahe küüruga kaamel.

Allikas: www.etv24.ee 16.01.2007, Berit Nuka.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.