Poola Wroclawi põllumajandusülikooli uuring näitas, et hägune õunamahl on tervisele kasulikum kui selge mahl.
Uurijate kinnitusel vähendab häguse õunamahla tarbimine kuni neli korda vähi ja südamehaiguste tekkimise ohtu, kirjutab Daily Mail.
Teadlased lisasid, et vähese viljalihaga õunamahl sisaldab tervisele kasulikke antioksüdante polüfenoole, organismis vabade radikaalide kahjulikke toimeid vältivaid aineid.
Poola teadlased uurisid erinevate õunamahlasortide polüfenoolide sisaldust ja kui palju neid aineid sisaldavad juba pakendatud joogid.
Nad leidsid, et viljaliha sisaldavas häguses õunamahlas oli neli korda rohkem polüfenoole.
«Läbipaistvas õunamahlas on vähenenud märgatavalt kasulikud antioksüdandid kaasa arvatud ka polüfenoolid ja protsüanidiinid. Hägusel õunamahlal on aga säilinud suurem osa kasulikke aineid,» sõnasid teadlased.
Siiani pole andmeid selle kohta, kas viljaliha täielik eemaldamine mahlast vähendab ka teiste marjade- ja puuviljade tervislikkust.
Küll aga aitab marja- ja puuviljamahlade tarbimine kolm korda nädalas vähendada Alzheimeri tõppe haigestumist. Jõhvikamahla joomine aitab aga südamehaigusi ennetada ja tõstab organismis hea kolesterooli taset.
Allikas: www.postimees.ee 15.01.2007, Inna-Katrin Hein.