Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Konkurss Keskkonnakäppadele ja noore looduskaitse märgile tiheneb (2019-06-10 08:55:09)


Keskkonnakäppade ja Noore looduskaitsja märgi saajate grupifoto


Noore looduskaitsja märgi saajaid: Johannes Aleksander Raid, Hans Kristjan Raid,Hanna Tali, Johanna Tammist, Berit Vahter ja minister


Õpetajate kategoorias kahe tiitli võitja -Tubli tegutseja ja Rahva lemmik Anu Metsar koos ministriga.

Keskkonnaministeerium tunnustas juba kuuendat korda koole ja lasteaedu, lapsi, õpetajaid ja organisatsioone, kes on panustanud keskkonnahariduse edendamisse, tõstnud keskkonnateadlikkust või andnud oma panuse looduse heaks.

Keskkonnakäpa konkursi võitjad kogunesid täna Tallinnasse Energiakeskusesse, kus auhinnad andis üle keskkonnaminister Rene Kokk. Minister Rene Kokk: "Mul on hea meel, et seekord esitati konkursile palju taaskasutusele ja keskkonnasäästlikkusele suunatud vahvaid ideid. 61 projekti üle terve Eesti on muljetavaldav. Ja nagu ajalugu on näidanud, siis Noore looduskaitsja märgi saajad jätkavad aktiivset tegutsemist keskkonna vallas ka edaspidi.""

Viies sihtrühmas - koolid, lasteaiad, õpilasrühmad, õpetajad ja organisatsioonid, anti välja kuni 5 käppa - Tark tarbija, Tubli tegutseja, Õnnelik õppija, Kogukonna kaasaja ja Rahva lemmik. Innovaatilised ideed ulatusid rajakaameratest ja lasteaias loomade kasvatamisest kuni vanade voodite ja külmkappide taaskasutamiseni.

Noore looduskaitsja märki annab Keskkonnaministeerium välja alates 2011. aastast ja kuni 30 märki korraga. Märgiga tunnustatakse noore, kuni 26-aastase aktiivse looduskaitsja tegevust, kes on eriliselt silma paistnud loodushoiu alal, saavutanud häid tulemusi loodushariduse konkursil või aidanud kaasa loodusteemalise ürituse korraldamisele. Sel aastal pälvis Noore looduskaitsja märgi 23 inimest.

KOOLID

Rahva Lemmik 2019

Kalamaja Põhikool

Algatus: Keskkonnanädal Kalamaja Põhikoolis

Kalamaja kool on 103 aastat vana ning asub superlahedas Kalamaja kogukonnas. Juba see on "miski", mis paneb Kalamaja kooli lapsed mõtlema ja tegutsema keskkonda säästvalt. Et kõik veel selgem oleks, korraldatakse juba üle 10 aasta kevadeti keskkonnanädalat!


Tubli Tegutseja 2019

Muraste Kool

Algatus: Muraste Kooli projektõppegrupi „Muraste õnnelik keskkonnakäpp“ taaskasutust edendav tegutsemine

Muraste kooli iga-aastase kahenädalase projektõppeperioodi jooksul keskenduti 1. ja 2. klasside õpilastele mõeldud projektõppegrupp „Muraste õnnelik keskkonnakäpp“ taaskasutust edendavale õppetegevusele, kaasates Muraste ning Suurupi küla elanikke.

Tark Tarbija 2019

Kihelkonna Kool

Algatus: Kuidas jõuab puhas toit lapse toidulauale?

Kihelkonna Kooli kaks koolipäeva toimuvad suvisel vaheajal kooliaias töötades. Aias töötavad ka lasteaialapsed. Osa saadakse töödest kooli kasvuhoones ja ise kasvatatakse oma toidulauale puhtaid aisaadusi. Tutvutakse mahepõllunduse põhitõdedega.

Õnnelik Õppija 2019

Tallinna Reaalkool

Algatus: Kastist (klassist) välja linnametsa!

Juba 15. kevadet toimub Harkus Tallinna Reaalkooli 7. klasside looduse õppepäev. Metsas omandatakse loodusteaduslikud vaatlus- ja mõõdistamisoskused ning kinnistub koolitunnis õpitu. Õppepäeval osalevad kõik 7. klassi õpilased.


Kogukonna Kaasamine 2019

Nurme Kool

Algatus: Nurme koolilaste rajakaamera

Nurme Kooli loodussõbrad on tegutsenud koos Looduskalendri aasta looma kodulehe toimkonna ja Eesti Jahimeeste Seltsi „Koolilaste rajakaamera vabatahtliku liikumisega.“ Uurida koos oma kodukandi linnu-ja loomariigi mitmekesisust on põnev tegevus.


LASTEAIAD

Rahva Lemmik 2019

Nõo Lasteaed Krõll

Algatus: Hooli ja hoia – hoiame kokku!

Õppekava kohaselt on loodushoid lasteaias läbiv teema ja seda ka rakendatakse, kuid siiani pöörati vähem tähelepanu prügi sorteerimisele, taaskasutusele ja säästvale tarbimisele. Aga sellest õppe-aastast hoolime ja hoiame kokku!


Tark Tarbija 2019

Tallinna Ümera Lasteaed

Algatus: Ümera lasteaia aiandus ehk "voodiaiast" - "kapiaiani"!

2017.aastal tekkis lasteaias vanade voodide vahetamine ja kohe sündis idee: vanu voode mitte lammutada, vaid teha nendest peenrad. Iga rühm sai oma voodipeenra ja kasvatas: kes marju, kes aedvilju. Taaskasutus ja tulemusena - suurepärane saak!


Tubli Tegutseja 2019

Tallinna Lepatriinu Lasteaed

Algatus: Õunamoosilõhnalised laupäevad Lepatriinu lasteaias

Sügiseti on sageli koduaedades õunapuude all maha varisenud õunu - tihti nad sinna ka jäävad, sest pererahvas ei jõua neid ära kasutada. Lepatriinu lasteaiapere koos laste ja nende vanematega otsustas korraldada õunamoosi keetmise talgud. Saadud moosipurkidega rõõmustatakse jõulude ajal ka paljulapselisi peresid.


Õnnelik Õppija 2019

Tallinna Sikupilli Lasteaed

Algatus: Linnalaps on ka käpp - "maalähedane" linnalasteaed!

Tallinna Sikupilli Lasteaias toimub õueala etapiviisiline uuendamine eesmärgiga luua meie lastele looduslähedane mängu- ja õpikeskkond, sidudes juba olemasolevat haljastust uute istutusaladega ja lisades uusi mängualasid. Tehes seda kõike üheskoos!


ÕPILASRÜHMAD


Rahva Lemmik 2019


Kohtla-Järve Lasteaed Tuhkatriinu rühm Päikene

Algatus: Mittevajalike asjade teine elu

Paljud kaubad, mida me poest ostame, leiavad varem või hiljem oma tee prügikasti. Projekt „Mittevajalike asjade teine elu“ aitas leida kodumajapidamistest pärinevale prügile uut kasutust. Peaaegu igat asja on võimalik muuta millekski uueks.


Tark Tarbija 2019

Beverly Buchwald

Algatus: Raamatuvahetuspunkti loomine vanast külmkapist

Tallinna Saksa Gümnaasiumi 11. klassi õpilase Beverly Buchwaldi loodud raamatuvahetuspunkt vanast külmkapist kooli koridoris on hea eeskuju sellest, kuidas teadvustada teisi keskkonnateadlikkusest, jagamiskultuurist, taaskasutusest, disainist jne.


Tubli Tegutseja 2019


Kohtla-Järve Järve Gümnaasiumi 1.b klassi õpilased

Algatus: Materjalide taaskasutus tööõpetuse tundides, õppevahendites ja klassiruumi kujundamisel

1.b klass koos vanemate ja õpetajaga on kasutanud õppetöös palju taaskasutatavaid materjale: euroaluseid, puidujääke, plekkpurke, plastikust karpe, pudeleid ja -korke, üllatusmunade ümbriseid, kunstnaha jääke, vanu CD plaate, lõngajuppe, pappkaste, munareste jms.



Õnnelik Õppija 2019


Rannamõisa Lasteaia Murumunade rühm ja assistendid Maarja Sõnajalg ning Gerli Heinpõld

Algatus: Loomad lasteaeda!

Loomade vajadused sundisid taastama lasteaia hoovi ehedat keskkonda. Loomasõpradest õpetajate eestvedamisel kasvatatakse lastes mängulise töökasvatusega kohusetunnet ja austust elusloodusesse. Lapsed kannavad suure uhkusega tiitlit kitsekarjus.


Kogukonna Kaasamine 2019


Kristin Siil

Algatus: "FFF" Fridays For Future Eesti kogukonna teavitustöö ja kliimastreik Toompeal

Tallinna Arte Gümnaasiumi 10jp õpilane Kristin Siil on üks tegusatest noortest, kes võttis nõuks esmakordselt tänavu märtsis juhtida Toompeal tähelepanu kliima soojenemise kohta. Südamlik ja arukas üleskutse pälvis tähelepanu ja poolehoiu paljudes kodudes.



ÕPETAJAD


Rahva Lemmik 2019


Anu Metsar

Algatus: Mageveekalade tutvustaja

Anu Metsar on eestvedaja Akva:riumis, erilises Võrtsjärve ja Eesti mageveekalu tutvustavas muuseumis. Ta on köitev jutuvestja, suurepäraste teadmiste ja head mänguliste ideedega ning oskusega leida igas olukorras lahendusi.


Kogukonna Kaasamine 2019


Katrin Saart, Margit Lehis, Eva Kirsipuu-Vadi, Katrin Juhanson

Algatus: Keskkonnasõbralik Õpilaste Teadusfestival

Nende naiste ühise hooliva tegutsemise tulemusena on Eesti õpilasteaduse traditsiooniline suurüritus Õpilaste teadusfestival juba teist aastat korraldatud keskkonnasõbralikul moel olles eeskujuks ja innustajaks kõigile osalejatele.


Õnnelik Õppija 2019


Maarja Okk

Algatus: Keskkonnateadliku mõtteviisi juurutamine Haljala Koolis

Õpetaja Maarja Okk on oma laia silmaringi ning keskkonnateadlikkusega innustanud erinevatel viisidel loodustsäästvalt tegutsema tervet kooliperet - nii õpilasi kui õpetajaid.


Tubli Tegutseja 2019


Anu Metsar – kattub rahva lemmikuga

Algatus: Mageveekalade tutvustaja



ORGANISATSIOONID


Rahva lemmik 2019

Sihtasutus Vapramäe-Vellavere-Vitipalu

Algatus: Juhendid koos praktiliste väljunditega Vapramäe Loodusmaja ja matkaradade keskkonnajuhtimissüsteemi elluviimiseks

Oma kollektiivi kaasabil valmisid koos praktiliste väljunditega kasutamiseks Vapramäe loodusmajas ja matkaradadel: juhend jäätmetekke vähendamiseks ja sorteerimiseks, keskkonnateadliku käitumise juhend ja säästva energia tarbimise juhend.


Tubli tegutseja 2019


Eesti Roheline Liikumine ja Tartu Loodusmaja

Algatus: Keskkonnasõbralikud avalikud üritused

Suured muutused saavad alguse väikestest asjadest: avalikel üritustel jäätmekäitluse korraldamist lihtsustavad jäätmekastid, lihtsad juhised tegutsemiseks pikniku või suursündmuse korraldamisel, trendikad soovitused loodussõbralikuks eluviisiks.


Tark tarbija 2019


MTÜ Seiklushunt – Eliisa Saksing

Algatus: Orienteerumisüritused kui jäätmesorteerimise õpitoad

Eliisa Saksingu eestvedamisel ja toetusel on MTÜ Seiklushundi orienteerumisüritustel väga läbimõeldult korraldatud jäätmekäitlus – püütakse vähendada jäätmeteket ning osalejad sorteerivad prügi.



Eriauhind Innukas Innovaator 2019, mida antakse välja kõikide kandidaatide peale üks


Innukas Innovaator 2019

Karl Hendrik Tamkivi ja Saaremaa Ühisgümnaasiumi 12. klasside õpilased

Algatus: Fotoseeria "Prügiplaneet"

2018. aasta kevadel korraldasid Karl Hendrik Tamkivi ja tema toona 11. klassid sotsiaalmeediakampaania fotoseeria “Prügiplaneet”, et juhtida tähelepanu prügiprobleemile ning kutsuda üles osalema Maailmakoristuspäeval.


NOORE LOODUSKAITSJA MÄRGI SAAJAD

Uku Aasrand (14-aastane) – tunnustame märgiga suure loodushuvi ning heade tulemuste eest loodushariduslikel konkurssidel.

Uku on laia silmaringiga, mitmete huvidega ja avatud mõtlemisega noor, kes on olnud aktiivne osaleja Lahemaa Looduskooli tegemistes juba 3 aastat. Ta on aktiivne matkadel osaleja ning täiendab oma kogemustepagasit noorte loodusgiidide suvelaagrites. Uku on korduvalt ja edukalt osalenud maakondlikel geograafia ja bioloogia olümpiaadidel ja jõudnud vabariiklikele võistlustele. Põhikooli loovtööks valis Uku kutsika kasvatamise. Ta osales väikese sõbraga kutsikate koolis, tegeles regulaarsete mõõtmistega ja koerakese igapäevase arendamisega. Kõik tegevused said vormistatud loovtööna "Kutsika areng esimesel eluaastal".

Tuuli Annok (11. kl õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustame suure loodushuvi ning loodusteadlikkuse edendamise eest.

Tuuli osaleb huvikooli Tartu Loodusmaja erinevates ringides juba kümnendat aastat, neist kõige pikemalt loodus- ja keskkonnauuringute huviringis. Aastatega on temast kasvanud aktiivne ja keskkonnateadlik noor. Eriti hinnaline on temapoolne loodusteadusliku lähenemise propageerimine ka nooremate õpilaste seas, ta on loodusmaja ja Tartu linna üritustel vabatahtlik. Lisaks on Tuuli aktiivne ka rahvusvahelistes keskkonnaalastes tegevustes, ta on panustanud CO2 emissioonide vähendamisele suunatud Nordplus Junior noortevahetuse programmi. Koos kolme huviringikaaslasega kirjutas ja viis Tuuli 2018. aasta suvel läbi toidu- ja keskkonnateemalise rahvusvahelise noorteprojekti F.O.O.D.

Kertu Birgit Anton (Reaalkooli õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab aktiivse keskkonnahoiualase tegevuse ning ettevõtlikkuse eest.

Kertu Brigit on ettevõtte SISU kott asutajaliige. SISU kotte õmmeldakse uuskasutuskeskusest saadud riidejääkidest (ning seda õmblevad Puuetega Inimeste Koja liikmed). Eesmärk on pakkuda riidekotte, mida saab kasutada kilekottide asemel. Lisaks korraldab Kertu Birgit noortealgatust #FridaysForFuture, kuhu kaasab ka oma kaasõpilasi ja sõpru. Need on vaid kaks näidet Kertu Birgiti ettevõtlikkusest. Ta on oma energia ja vaba aja pühendanud looduse hoidmisele. Rääkides oma tulevikuplaanidest on ta öelnud, et tahab muuta maailma keskkonnasõbralikuks kohaks.


Järgmised kaks laureaati on nii head sõbrad, et neid tuleb koos ka tunnustada.

Uku Freiberg (9. kl õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning tubli loodushoiualase tegevuse eest

Hades Prans (10. kl)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning tubli loodushoiualase tegevuse eest

Uku Freiberg ja Hades Prans on head sõbrad, kes on läbi ja lõhki Karula rahvuspargiga seotud ̶ nad teavad iga rada ja kuplit rahvuspargis. Poisid on osalenud kõigil Karula noorte looduskaitsjate seminaridel ja suvistel kursustel alates 2014. aastast, mil see kursus rahvuspargis algas. Nüüd on noormehed juba innustajad, tegevuste eestvedajad ja inspireerivaks eeskujuks noorematele. Uku oma lõõtsamänguga ja Hades hommikuste torupilli äratustega seovad looduskaitse kultuuripärandiga, lisades laagritele kohaliku pärandi hõngu.

2017. aastal taastati sõprade eestvedamisel Karula rahvuspargis Peräjärve kandis metsavenna punker, mis ühtlasi oli ka poiste uurimistöö objekt. Eesti Ajaloo-ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlusel "Sada aastat Eesti riiki" saavutasid Uku ja Hades oma uurimusega põhikooli loovtööde kategoorias II koha. Samuti tutvustas Uku uurimust 2017. aastal Eesti-Läti ajalookonverentsil „Varjatud ja avalik kultuuripärand Valgas/Valkas ja lähikonnas". Uku ja Hades on alati hakkamas, kui on vaja käed külge lüüa looduskaitseliste tööde tegemisel ̶ ühtmoodi rassivad nad nii vereva lemmmaltsa rohimisel kui must-toonekure toitumisala puhastamiseks võsa kokku tassimisel. Nendest poistest võiks rääkida pikalt, kuid lühidalt öeldes on nad parimad ja selliseid võiks igas rahvuspargis olla palju!


Tiina Jääts (12. kl õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab aktiivse keskkonnahoiualase tegevuse ning ettevõtlikkuse eest

Tiina on põhjalike keskkonna-alaste teadmistega, maailma keskkonnaseisundist hooliv aktiivne noor. Ta oli üks noorte kliimastreigi korraldajatest Tartus. Ta on panustanud rahvusvahelise UNESCO Läänemere Projekti laagri korraldamisse ja rahvusvahelise toidu- ja keskkonnateemalise noorteprojekti F.O.O.D toimumisse, viies läbi plastiku programmi ja täiendades seda oma uurimistöö fookusega pakendivaba elu võimalikkusest Tartus. Tiina on tegelenud loodusteaduste populariseerimisega huvikoolis, Õpilaste Teadusfestivalil, H.Treffneri Gümnaasiumis.


Marianne Kaldra (23-aastane)

Keskkonnaministeerium tunnustab looduse põhjaliku uurimise ja aktiivse tutvustamise eest

Marianne kaitses eelmisel aastal Tartu ülikoolis bakalaureuse töö "Erikaelsus hariliku nurmenuku killustunud populatsioonides", mis sai paljuski tänu Marianne aktiivsele osalusele aluseks 2019. aastal läbi viidud nurmenuku erikaelsuse üle-eestilisele kaardistamise aktsioonile "Eesti otsib nurmenukke". Marianne on olnud aktiivne osaline aktsiooni korraldavas meeskonnas, ta on üles astunud aktsiooni reklaamivates juhend- ja õppevideodes.


Jan Erik Konksi (19. aastane üliõpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning heade saavutuste eest loodusfoto konkurssidel

Jan Erik on loodussõber ja loodusfotograaf Võrumaalt, kes on pildistamisega tegelenud juba alates 7. eluaastast, kuid looduses rändama hakkas juba esimestest eluaastatest alates. Jan Erik on mitmeid aastaid edukalt esinenud fotokonkursil Looduse Aasta Foto, samuti ajakirja Eesti Loodus fotovõistlusel ning erinevatel viktoriinidel. Gümnaasiumi loovtööks koostas ta näituse öisetest "Võrumaa tippudest", milleks olid: Munamägi, Tamme-Lauri tamm ning veel mitmed väärikad Võrumaal asuvad loodusobjektid.


Katariina Kurina (12. kl õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning tubli keskkonnahoiualase tegevuse eest

Katarina on mitmekülgne, sihikindel, aktiivne loodus- ja keskkonnateadlik noor. Ta jõuab osaleda erinevates loodusringides, teha loodusteaduslikku uurimistööd, populariseerida noorematele õpilastele loodusteadusi, hoolida kõigist ja kõigest meie ümber. Katarina on panustanud rahvusvahelisse CO2 emissioonide vähendamisele suunatud Nordplus Junior noortevahetuse programmi, osalenud Tartu loodusmaja loodusteatri etteastetega Õpilaste Teadusfestivalil ja olnud ÕTFil (Õpilaste Teadusfestivalil) eakaaslastele mõeldud plastide vähendamise töötoa kaasjuhendaja, samuti on Katarina üks rahvusvahelise toidu ja keskkonna teemalise noorteprojekti F.O.O.D" kirjutaja ja korraldaja.

Anu Kängsep (11. kl. õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning loodushoiualase tegevuse eest, eriti orhideede uurimisel ja kaitsmisel

Anu on 11. klassi neiu, kes on oma elu pühendanud Eesti orhideede uurimisele ja hoidmisele. Oma kodumaja ümbruses on Anul kõigi käpaliste ümber pandud tokid, et neid kogemata ära ei niidetaks. Gümnaasiumis koostas Anu uurimis- ja praktiliste tööde raames „Eesti orhideede lihtsustatud välimääraja“. Oma naabriga koos on Anu hoolitsenud Eesti Lõunatipu loodusradade ja infosiltide korrashoiu eest. Anu on korrastanud ka sealsete loodusradade ning puhkemajakese ümbrust nii talgute raames kui ka oma vabal ajal.


Airiin Ling (11. kl. õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning tubli keskkonnahoiualase tegevuse eest

Airiin õpib Tartu loodusmaja huvikoolis seitsmendat aastat, tema üheks huvialaks on ornitoloogia, millega ta tegeleb nii hobikorras kui Eesti Ornitoloogiaühingu liikmete juhendatud uurimistöö raames. Ta osales rahvusvahelises CO2 emissioonide vähendamisele suunatud Nordplus Junior projektis, esindas Tartu loodusmaja oma uurimistööga rahvusvahelisel UNESCO Läänemere Projekti noorte teadustööde konverentsil Leedus. Airiin on aktiivne loodusmaja vabatahtlik juhendab erinevatel loodus- ja keskkonnateemadel nooremate õpilaste töötube, on kaasjuhendaja linnalaagris, väljasõitudel ning retkedel.


Kadri Muuga (18-aastane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi, aktiivse loodushoiualase tegevuse ning heade saavutuste eest loodushariduslikel konkurssidel

Kadri on olnud aktiivne osaleja Lahemaa Looduskooli tegemistes alates 2015. aastast. Kadri on aktiivne matkaja ja ka matkajuht. Ta on inspireeriv, laia silmaringiga, avatud mõtlemisega noor, kelle kõrval tunnevad end turvaliselt ka algajad projektides osalejad.

Kadri jaoks on eriti südamelähedane keskkonnasõbralik ja loodusest lugupidav eluviis. Talle teevad muret nii kliima kui ka reostuse probleemid, nii liigne plastik kui ka toidujäätmed ...

Korduvalt on Kadri osalenud geograafia ja matemaatika olümpiaadil, aga eriti põnev on Kadri jaoks keemia. Käesoleval aastal osales Kadri edukalt rahvusvahelise keemiaolümpiaadi treeninglaagris ning Balti keemia olümpiaadil. Tema uurimistöö teemaks oli: “Aminohappe lüsiini glükatsiooniprodukti crossline´i süntees ja katsed puhastamismetoodika väljatöötamiseks.” Uurimus vääris tutvustamist ka õpilaste teadustööde riiklikul konkursil.


Liisi Pley (üliõpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning aktiivse looduskaitsetegevuse eest

Bioloogia ja elustiku kaitse tudengina on Liisi aastaid aktiivselt tegutsenud maailma vanimas looduskaitseorganisatsioonis - Tartu Üliõpilaste Looduskaitseringis, mida ta Eesti Vabariigi juubeliaastal edukalt presidendina ka juhtis. Liisi koostamisel ilmus 2018. aastal looduskaitseringi 60. aastapäevale pühendatud kogumik. Aktiivse ja tegusa tudengina on ta organiseerinud nii ringi traditsioonilisi üritusi, kui seisnud hea selle eest, et vahetuva liikmeskonnaga organisatsioon püsiks ikka elujõulisena.


Järgnevad 5 märgisaajat on kõik ühtviisi tublid osalejad rahvusvahelises keskkonnaprogrammis. Kutsuda korraga lavale.

Johannes Aleksander Raid (10. kl õpilane)

Hans Kristjan Raid (8. kl õpilane)

Hanna Tali (8. kl õpilane)

Johanna Tammist (8. kl. õpilane)

Berit Vahter (8. kl. õpilane)

Kõik need viis noort loodusmärgi laureaati on olnud aktiivsed osalejad rahvusvahelises keskkonnaprogrammis GLOBE, tehes erinevaid mõõtmisi ja vaatlusi. 2018. a aitasid nad kaasa üleriigilise GLOBE õppeekspeditsiooni korraldamisel ja esindasid Eestit rahvusvahelistel GLOBE Tsehhi mängudel, kus osaleti projekti ja ettekandega teemal "Weather impact the air quality”


Kirke Raidmets (19-aastane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi, tubli loodushoiualase tegevuse eest

Kirke on alati hoolinud väga loomadest ja loodusest. Ta on pikaaegne vabatahtlik Tallinna Loomaaias, kus teeb ja aitab kõigega, millega vähegi saab, olgu selleks siis vikatiga heina niitmine, üritustel abiks olemine või liigikaitse toetuseks heategevustoodete müümine. Lisaks sellele on Kirke ka paar aastat olnud tubli talguline Eestimaa Looduse Fondis, kus sellel aastal astub ta, lisaks talgulisena, üles ka vabatahtliku saeministrina. Ta on pävinud ka Keskkonnakäpp 2018 ja Talguhundi 2018 tunnustuse, kuid ta ei ole loorberitele puhkama jäänud, vaid teeb aina rohkem ja suuremaid asju. Kirke peab ka blogi, kus kirjutab oma talgu- ja matkaelamustest ning jagab loodusfotosid. Blogi ei ole küll avalik, aga tema sõpradele ja klaasikaaslastele, kellel on sinna ligipääs, on see suureks eeskujuks ja motivaatoriks olla parem inimene meie loodusele ja keskkonnale.


Mari Remm (11. kl. õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi, tubli loodushoiualase tegevuse ning heade saavutuste eest loodushariduslikel konkurssidel

Mari esitati kandidaadiks koguni kahe esitaja poolt. Mari on keskkonnateadlik 11. klassi noor, kes on aktiivselt bioloogiaga tegelenud juba põhikoolist alates Eriti huvitub ornitoloogiast, Ta on aastaid aktiivselt osalenud Vaibla linnujaama rõngastustöös. Lisaks on ta korduvalt osalenud erinevates harrastusteaduslikes ornitoloogiaprojektides. Mari tegutseb vabatahtlikuna erinevatel loodusmaja keskkonnateadlikkust tõstvatel üritustel.

Mari on edukalt esinenud väga paljudel erinevatel looduskonkurssidel (linnuviktoriinid, loomaviktoriinid, ökoloogiaviktoriinid, loodusetundja konkursid), jõudnud isegi rahvusvahelisele bioloogiaolümpiaadile. Lisaks on ta osalenud korraldajana väga mitmetes loodusteemalistes projektides.


Brigitta Sari (12. kl õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning tubli keskkonnahoiualase tegevuse eest

Brigitta on osalenud vabatahtlikuna erinevatel Tartu loodusmaja keskkonnateadlikkust tõstvatel üritustel, esindanud huvikooli õpilasi Eesti Teadushuvihariduse Liidu kevadkoolis, esinenud rahvusvahelise UNESCO Läänemere Projekti õpilaskonverentsil, Tartu loodusmaja loodusteatriõhtul. Ta on aktiivne loodushuviline, kes püüab hoida meie keskkonna elurikkust.




Riin Viigipuu (24-aastane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi ning aktiivse loodushoiualase tegevuse eest

Riin on esinduslikult osalenud bioloogia olümpiaadidel, käinud abiks ornitoloogia alastel talgutel ning aidanud kaasa Eesti linnustiku uurimisele. Täpsemalt uurinud müra mõju lindudele. Vahendab ka Linnuvaatleja.ee portaalis Birdlife.i uudiseid ning tutvustanud ilmuvaid loodusteemalisi postmarke kohalikus ajalehes. Sügiseti on ka mitmel aastal Kabli linnujaamas abiks käinud. Riin on väärt noore looduskaitsja märki, sest on suure loodushuviga ning aktiivne Eesti loodusehoidja.


Jürgen Öövel (11. kl õpilane)

Keskkonnaministeerium tunnustab suure loodushuvi, tubli loodushoiualase tegevuse ning heade saavutuste eest loodushariduslikel konkurssidel

Ka Jürgeni kandidatuur seati üles kahekordselt.

Jürgen on laialdaste loodusteaduslike teadmistega noormees, kes tutvustab oma teadmisi meelsasti ka noorematele õpilastele ja on aktiivne osaleja keskkonnaalastel sündmustel. Jürgen on Tartu Loodusmajas viinud läbi töötubasid, näiteks olnud korraldusmeeskonnas kahel Loodusmaja Ööakadeemial; on olnud rahvusvahelise toidu ja keskkonna teemalise rahvusvahelise noorteprojekti F.O.O.D üks peakorraldajatest ja osalenud rahvusvahelises noorteprojektis "C-You-2", mis keskendus kasvuhoonegaaside ja keskkonna probleemidele, kui nimetada ainult mõned tema tegemistest. Jürgen tegeleb aktiivselt loodusfotograafiaga. Ta on juba aastaid edukalt osalenud bioloogia ja geograafia olümpiaadidel ja väga paljudel teistel loodusteemalisetel konkurssidel. Oma gümnaasiumi uurimistöö on Jürgen samuti valinud keskkonnateemalise: „Discgolfi tekitatud kahjustused puudel“ (töö valmib järgmisel aastal)



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade




Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.