Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vürtsikad toidud hävitavad vähirakke (2007-01-11 06:00:05)
Teadlased jõudsid jälile saladusele, kuidas vürtsikad toidud hävitavad vähirakke. Nad avastasid, et kapsaitsiin, mida sisaldab jalapeno pipar, kutsub esile vähiraku surma, rünnates mitokondrit – raku energiavahetuse organoidi, kirjutab BBC.

Uuring tõstatas küsimuse vähirakkude mitokondrit ründavate vähiravimite väljatöötamise võimalikkuse üle.

Nottinghami ülikooli uuringu aruanne avaldati ajakirjas Biochemical and Biophysical Research Communications.

Uuring näitas, et kapsaitsiin seob ennast vähiraku mitokondri valkude külge, et põhjustada raku surma, kahjustamata seejuures vähirakku ümbritsevaid terveid rakke.

Kapsaitsiini testiti inimese kopsuvähi ja kõhunäärmevähi rakukultuuridel. «Kuna need ained ründavad vähirakkude südant, me usume, et oleme avastanud kõikide vähiliikide Achilleuse kanna,» sõnas uuringu juhtivautor dr. Timothy Bates. «Vähirakkude mitokondri biokeemia erineb väga palju tervete rakkude mitokondrite omast. Tegemist on vähirakkude loomupärase valikulise haavatavusega.»

Kuna kapsaitsiini ja temaga samasse gruppi kuuluvaid ning analoogse toimega aineid leidub juba praegugi inimeste toidus, siis on selge, et need on söömiseks ohutud.

Tänu sellele võib avastus viia üpris kiire uute ravimite väljatöötamiseni.

Dr. Bates’i sõnul leidub kapsaitsiini ka lihasvalu ja psoriaasi vastastes kreemides – mis tõstatab küsimuse, kas näiteks nahavähi puhul oleks võimalik kasutada paikset ravi. «On samuti võimalik, et vähipatsientidele või vähiriskiga patsientidele hakatakse soovitama vürtsikama toidu söömist.»

Allikas: www.postimees.ee 10.01.2007 Marina Zemtsovskaja


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.